StoryEditor

Krátke správy

20.11.2002, 23:00
Autor:
(bad)(bad)

Česká eBanka sa stala členom Asociácie pre mobilné platby. Cieľom tejto asociácie je vývoj a podpora jednotného systému pre platby prostredníctvom mobilného telefónu. Združenie vzniklo v septembri a jeho zakladateľmi sú traja mobilní operátori a 5 českých bánk: Česká sporiteľňa, ČSOB, GE Capital Bank, HVB Bank Czech Republic a Komerční banka. eBanka ponúka služby pre podnikateľov, malé a stredné podniky, ako aj pre fyzické osoby v 26 klientskych centrách a je vedúcou bankou v priamom bankovníctve.
Kurz eura bol včera dopoludnia v Európe slabší v dôsledku obáv o zdravie nemeckého finančného sektoru. Japonský jen mierne vzrástol a investori boli pri obchodovaní s ním veľmi opatrní. Popoludní euro kleslo oproti doláru z utorkového kurzu 1,0030 USD/EUR na 1,0011 USD/EUR. V priebehu obchodovania sa však priblížili až k parite jedna k jednej. Oproti jenu kótovalo euro na úrovni 122,75 JPY/EUR, pričom v utorok to bolo ešte 122,61 JPY/EUR.
Česká Komerční banka predala balík klasifikovaných pohľadávok spoločnosti General Electric Capital Corporation. Kúpna cena portfólia v hodnote 20 mld. CZK bola o niečo vyššia ako 4 mld. CZK. Portfólio je čiastočne kryté garanciou štátnej Českej konsolidačnej agentúry. Predaj však ešte musí schváliť vedenie banky. Balík obsahuje pohľadávky voči 7 tis. klientom. Portfólio obsahuje údajne aj zlé úvery firmám, ako je Centrotex, Československá plavba labská, Paramo, ETA a ďalším.
Francúzska vláda zvýšila odhad rozpočtového deficitu na tento rok na 2,8 % hrubého domáceho produktu (HDP). Alain Lambert, francúzsky minister rozpočtu, potvrdil, že deficit verejných financií by mal tento rok skončiť na úrovni 46,8 mld. eur, čo je práve 2,8 % HDP. Prognóza na budúci rok sa nezmenila a zostala na úrovni 2,6 % HDP. Európska komisia v utorok oficiálne odporučila vydať predbežnú výstrahu pre Francúzsko, ktoré má podľa odhadov komisie v budúcom roku dosiahnuť deficit väčší ako 3 % HDP.
Európska investičná banka (EIB) poskytne pre projekty v oblasti infraštruktúry v Bulharsku dva úvery v hodnote 120 mil. eur. Dohodu podpísali predstavitelia oboch strán v stredu v hlavnom meste Bulharska v Sofii. Polovica z peňazí je určená na modernizáciu medzinárodného letiska v hlavnom meste. Druhá časť peňazí pôjde na národnú energetickú sieť. Na modernizáciu letiska je potrebných celkom 192 mil. eur. Na pôžičke sa podieľa aj Kuvajt prostredníctvom svojich fondov pre arabskú hospodársku spoluprácu. Národná energetická sieť si vyžiada 153 mil. eur.
Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) zvýšila v stredu ratingové hodnotenie Českej poisťovne o jeden stupeň na BBB-. Najväčšia česká poisťovňa, ktorá ma takmer 40-percentný podiel na trhu, bola zaradená do investičného stupňa, v ktorom sa nachádzajú aj najvýznamnejšie české banky. Rating hodnotí finančnú a úverovú pozíciu firmy na trhu podľa medzinárodných štandardov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 19:51