StoryEditor

Vyššia DPH na lieky najviac postihne pacientov

11.06.2003, 00:00
Až o 1 630 Sk vyššie majú byť priemerné ročné výdavky každej slovenskej domácnosti na zdravotnícku starostlivosť a na lieky od januára 2004, ak sa daň z pridanej hodnoty (DPH) zvýši zo 14 na 19 percent. A ešte vyššie budú pre starých a chronicky chorých pacientov. Štát daňou odčerpá z rozpočtu zdravotníctva ďalšiu miliardu Sk; každé percento zvýšenia DPH znamená podľa ministerstva zdravotníctva (MZ) 300 mil. Sk z rozpočtu a ak ministerstvo financií lieky zo zvyšovania dane nevylúči, bude MZ o túto sumu žiadať zvýšiť rozpočet do verejných zdrojov.
Aliancia Liek, združujúca výrobcov a dodávateľov liekov a zdravotníckych pomôcok, lekárnikov aj pacientov upozorňuje, že situáciu ešte zhorší zavedenie pevného doplatku na lieky od septembra 2003. Výrobcovia liekov už údajne nebudú môcť kompenzovať ceny liekov v záujme znižovania doplatkov ako doteraz. Situácia prestane byť únosná aj z hľadiska ochrany zdravia občanov. Hrozí totiž, že farmaceutické firmy stiahnu niektoré lieky z trhu a prestanú mať záujem o inováciu portfólia liekov v SR. Dovoz na špeciálne objednávky môže vyjsť veľmi draho. Aliancia Liek zdôraznila, že úvahy o 19-percentnej DPH sú špekulatívne, ochudobňujú zdravotníctvo a znamenajú, že štát si chce svoju finančnú bilanciu zlepšiť prostredníctvom chorých ľudí. To, čo do rezortu vloží, si totiž vyberie späť na DPH a využije inde.
Asociácia dodávateľov zdravotníckych pomôcok špeciálneho materiálu SK MED sa domnieva, že zvýšenie dane bude mať veľmi negatívny dosah na kvalitu zdravotníckej starostlivosti v nemocniciach a spôsobí jej ďalšie obmedzovanie. A celú túto transakciu v konečnom dôsledku zdravím i finančne zaplatia pacienti.
Otázky pacientov: Hoci na poplach bijú predovšetkým tí, ktorí sú od liekov závislí ekonomicky, nárast "liekovej" dane doslova existenčne ohrozí predovšetkým pacientov, pretože mnohí sa zrejme vzhľadom na vysoké ceny jednoducho prestanú liečiť. "A čo bude znamenať zvýšenie dane pre jednu dialýzu? Uvedomujú si tí, ktorí o tom rozhodujú, že život dialyzovaných závisí od prístroja? Nebudú chýbať peniaze na takúto náročnú liečbu? Zatiaľ je dialýza v kategórii život zachraňujúcej liečby. Ako to bude ďalej?" pýta sa Peter Ťapák zo Spoločnosti dialyzovaných a transplantovaných pacientov. A Eva Madajová zo Zväzu diabetikov Slovenska pokračuje: "Kedy konečne nebude pacient znevýhodnený?"
Naozaj treba 19 %? Podľa smernice Rady Európy o DPH nemajú členské štáty EÚ zavádzať nižšiu DPH ako 15 %. Na lieky či zdravotnícke pomôcky však môžu uplatniť aj nižšiu (najmenej 5 %) daň. Na výraznejšie zníženie treba žiadať o výnimku. Ale už zníženie na 6 % by podľa prepočtov Aliancie Liek znamenalo získanie prostriedkov na lieky na ďalšie dva roky.
DPH na lieky na predpis v niektorých krajinách Európy v %
Rakúsko, Veľká Británia, Švédsko 0
Maďarsko, Lotyšsko, Litva Estónsko 0
Česko 5
Belgicko 6
Fínsko 8
Francúzsko

2,1 - 5,5

Dánsko 25
Nórsko 24
Zdroj: Asociácia dodávateľov liekov
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 04:22