StoryEditor

Žalobcovia Telekomu bez šance

21.08.2003, 00:00

Hromadná žaloba 15 tis. malých akcionárov proti Deutsche Telekom AG (DT) pre údajné úmyselné zavádzanie pri emisii akcií v roku 1996 má veľmi malú šancu na úspech. Štátna prokuratúra v Bonne totiž nedostala žiadny dôkaz o chybnom počínaní spoločnosti a ani výpovede niekoľkých ešte nevypočutých svedkov pravdepodobne neprinesú zaťažujúce informácie. Ako informuje časopis Spiegel, prokuratúra, ktorá pôvodne plánovala ukončenie vyšetrovania až koncom tohto roka, rozhodne o zamietnutí žaloby v priebehu nasledujúcich mesiacov.
Koncern sa nemusí obávať ani žaloby pre príliš drahú akvizíciu amerického mobilného operátora Voicestream, keďže vyšetrovanie je už uzatvorené. Žalobcovia vytýkali DT, že kúpil predražené akcie, no podľa zistení prokuratúry obvinenie bolo nepodložené. Rovnako prokuratúra oznámila, že zastavila vyšetrovanie pre podozrenie z nesprávneho zaúčtovania technického investičného majetku a úmyselného zatajovania rizík pri akvizícii britského mobilného operátora One-2-One. Podľa vyhlásenia prokuratúry sa nepotvrdili ani tieto podozrenia.
DT si môže vydýchnuť. Keby vyšetrovatelia v jednom z prípadov potvrdili podozrenie, mali by malí akcionári podstatne väčšie šance. Tí v dôsledku krachu akcií DT začiatkom roka 2000 žiadali koncern, aby skúpil akcie za pôvodnú kúpnu cenu. Dôvodom na hromadnú žalobu bolo podozrenie, že spoločnosť zrevidovala hodnotu svojho nehnuteľného majetku o 2,5 mld. eur nadol. Ďalšiu žalobu podali akcionári začiatkom roka 2003, keď koncern údajne nesprávne informoval o svojej ekonomickej a finančnej situácii.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:47