27.02.2002, 23:00

Izraelskí a palestínski bezpečnostní experti včera obnovili rokovania o ukončení 17 mesiacov trvajúceho násilia v regióne. Podľa izraelského rozhlasu na schôdzke nebol dosiahnutý žiadny pokrok. (TASR)
Srbsko je ďalšou európskou krajinou, ktorá zrušila trest smrti. Poslanci belehradského parlamentu na zasadnutí v utorok neskoro večer zmenou Trestného zákona zrušili hrdelný trest. (TASR)
Vedci v Británii dostali definitívne zelenú na klonovanie ľudských embryí na vedecké účely, ale za prísne stanovených podmienok. (TASR)
Bývalý afganský kráľ Muhammad Záhir Šáh sa 21. marca pri príležitosti nového afganského roka vráti do svojej vlasti, oznámil včera počas návštevy v Naí Dillí predseda dočasnej afganskej vlády Hamíd Karzaj. (TASR)
Indický premiér Atal Bíhárí Vádžpéjí včera vyzval radikálnych hinduistov na zrušenie plánov postaviť svätyňu v meste Ajódhja. Vádžpéjího výzva nasleduje po nešťastí v meste Godhra, kde včera pri útoku rozhnevaných moslimov zahynulo podľa najnovšej bilancie 56 hinduistických aktivistov. (TASR)
Drvivá väčšina moslimov neverí, že za teroristickými útokmi na Spojené štáty z vlaňajšieho 11. septembra stoja Arabi. Podľa výsledkov ankety, zverejnených včera v americkom denníku USA Today, prevaha moslimov nesúhlasí ani s vojenskou kampaňou proti Afganistanu na čele so Spojenými štátmi. (TASR)
Americké federálne úrady včera začali zatýkať pracovníkov bostonského medzinárodného letiska Logan, odkiaľ vzlietli dve lietadlá, ktoré 11. septembra 2001 narazili do budov Svetového obchodného centra. Ako informovala hovorkyňa úradu federálneho prokurátora Michaela Sullivana, úrady majú v úmysle zadržať 20 zamestnancov viacerých spoločností, ktorí pracujú na hlavnom komerčnom letisku v Bostone. (TASR)
Príčinou zrážky dvoch nákladných vlakov pri rakúskej obci Wampersdorf, približne 30 kilometrov od Viedne, bola porucha na brzdách. Pri nehode zahynulo šesť ľudí a ďalších 15 bolo ťažko zranených. (TASR)
Európska komisárka pre dopravu Loyola de Palacio dnes za účasti predstaviteľov Slovenska a ostatných podunajských krajín podpísala v Bruseli memorandum porozumenia o rozvoji paneurópskeho dopravného koridoru Dunaj. Memorandum už vlani v Rotterdame podpísali Slovensko, Rakúsko, Bulharsko, Chorvátsko, Nemecko, Maďarsko, Moldavsko, Rumunsko, Ukrajina a Juhoslávia. (TASR)
Európska komisia oceňuje mierovú iniciatívu saudskoarabského premiéra a následníka trónu Abdalláha a verí, že prispeje k normalizácii situácie na Blízkom východe, vyhlásil včera hovorca komisára EÚ pre vonkajšie vzťahy Chrisa Pattena. (TASR)
Otvorený list s výzvou umožniť účasť na septembrových parlamentných voľbách aj slovenským občanom v zahraničí adresovala včera skupina slovenských diplomatov vo Washingtone ministrovi zahraničných vecí SR Eduardovi Kukanovi a poslancom Národnej rady SR. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 04:28