StoryEditor

Správa CIA o Iraku Blaira nepoteší

26.09.2003, 00:00

Američania nie sú schopní dokázať existenciu zbraní hromadného ničenia v Iraku, tvrdí britský novinár Andrew Neil s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z americkej vlády, podľa ktorého tajná služba CIA vo svojej správe uvádza, že jej inšpektori nenašli v Iraku žiadne zbrane, zbrojné systémy, ani laboratóriá.
Podľa tohto zdroja však existuje dôkaz, že vláda bývalého irackého prezidenta Saddáma Husajna sa pokúšala zbrojný program rozvíjať. CIA však stále zbiera informácie z Iraku a jej správu treba považovať len za pracovný dokument, uviedol zdroj.
Britskému kabinetu, ktorý sa zmieta v hlbokej kríze práve kvôli tomu, že ako argument pre vojnu použil údajné iracké zbrane, únik informácií zo správy CIA nepochybne zasadí ďalšiu ranu pod pás.
Najmä načasovanie tohto úniku informácií ani nemohlo byť horšie. O niekoľko dní totiž britkého premiéra Tonyho Blaira čaká výročná konferencia vládnej Labouristickej strany, pripomenul včera londýnsky denník Guardian.
Vojenská akcia v Iraku bola oprávnená aj napriek tomu, že sa tam doteraz nenašli žiadne zbrane hromadného ničenia, vyhlásil však včera v rozhovore pre rozhlasovú a televíznu stanicu BBC britský minister zahraničných vecí Jack Straw. Ak by sa v Iraku nepodnikla žiadna akcia, OSN by to oslabilo a utrpenie irackého ľudu by sa predĺžilo, poznamenal Straw. Koalícia pod vedením Američanov usúdila, že vojna je nevyhnutná, pretože Irak nespolupracoval so zbrojnými inšpektormi OSN. Jack Straw tak podľa analytikov zrejme reagoval na najnovší vývoj v "kauze" Irak, keď do médií prenikli informácie zo správy americkej CIA, že v Iraku sa žiadne zbrane nenašli.
Irak ničí Blairovi život už päť mesiacov. A hoci Downing Street informácie o údajnej správe CIA poprel, zdroje z britskej vlády potvrdili, že sú presné, dodáva Guardian.
Fakt, že sa v Iraku nenašli žiadne zbrane hromadného ničenia, je pre amerického prezidenta aj britského premiéra tvrdým úderom. Podozrenie, že Tony Blair zatiahol krajinu do vojny pod falošnou zámienkou, tak nadobudne hrozivejšie kontúry, napísal Independent. Samotný britský premiér už vlastne nejaký čas pripúšťa, že zbrane hromadného ničenia sa v Iraku nájsť nemusia, no stále tvrdí, že sa tam určite nájdu dôkazy o zbrojných programoch.
Podľa najnovšieho prieskumu, ktorý uverejnil londýnsky denník Guardian, popularita britského premiéra Tonyho Blaira v lete prudko klesala, takže dnes je s ním nespokojných 61 percent voličov. Jeho osobné preferencie, teda dôveryhodnosť, dosiahli najnižšiu úroveň - 30 percent od Blairovho nástupu do funkcie premiéra pred šiestimi rokmi.
Denník Daily Telegraph s odvolaním sa na CIA uvádza, že jej správa neobsahuje nijaké definitívne závery. Akoby však chcela americkú verejnosť varovať, aby nemala veľké očakávania. Pre Tonyho Blaira to bude veľmi nepríjemné, pokračuje Daily Telegraph. Nie je to tak dávno, čo tvrdil, že vojna je nevyhnutným prostriedkom na zlikvidovanie Saddámovho arzenálu chemických a biologických zbraní, z ktorých sa niektoré môžu aktivovať do 45 minút.
Nebude to veľmi príjemné ani pre Georgea W. Busha, no americká verejnosť, ako sa zdá, je vcelku pripravená stotožniť sa s myšlienkou, že zvrhnutie Saddáma Husajna bolo dostatočným dôvodom, bez ohľadu na zbrane hromadného ničenia, dodáva Daily Telegraph.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 19:32