StoryEditor

Ministerstvo ustúpilo, informovať sa bude

10.03.2002, 23:00

Zákon o slobodnom prístupe k informáciám čaká po viac než roku jeho platnosti novelizácia. Vláda v lete minulého roka na základe Správy o uplatňovaní infozákona poverila ministra školstva Milana Ftáčnika spolu s ministrom vnútra a šéfom Úradu vlády SR vypracovať jeho novelu a do konca marca 2002 ju predložiť na rokovanie kabinetu. Ako nás ešte v auguste informoval minister Ftáčnik, predtým, ako sa dostane na rokovanie kabinetu, mala byť prerokovaná so zástupcami mimovládnych organizácií. Novela sa objavila na internetových stránkach ministerstva školstva, z neznámych príčin však nie v časti Na verejnú diskusiu, ale už medzi materiálmi určenými na medzirezortné pripomienkové konanie. Po aktivizácii mimovládnych organizácií a podpore viac než 600 občanov "hrozilo", že právnici občianskej iniciatívy Za dobrý zákon o slobodnom prístupe k informáciám sa stanú účastníkmi tzv. rozporového konania. Ministerstvo však priznalo chybu a materiál umiestnilo na správne miesto, do sekcie dokumentov určených na verejnú diskusiu.
Vecné a formálne nedostatky
Podľa Tomáša Kamenca z Nadácie Občan a demokracia, novela z dielne ministerstva obsahovala "značné množstvo vecných aj formálnych nedostatkov". Najproblematickejším bol návrh zúžiť okruh osôb, ktoré sú zo zákona povinné poskytovať informácie. Táto povinnosť mala prestať platiť pre všeobecné súdy, prokuratúru, prezidenta republiky a parlament. Počet poskytovaných informácií sa mal podľa Kamenca zúžiť na problematiku hospodárenia s majetkom štátu alebo obce. V súčasnosti sú informácie poskytované e-mailom, poštou, faxom, osobne alebo telefonicky. Podľa novely by práve posledná možnosť mala byť vypustená a lehota na poskytovanie informácií mala byť predĺžená z 10 na 15 dní. Z minuloročnej kontroly Úradu vlády SR na deviatich ministerstvách pritom vyplynulo, že z 1 775 žiadostí o poskytnutie informácií bolo 90 % vybavených načas v lehote 10 dní.
Koniec dobrý, všetko dobré?
Koncom týždňa sa uskutočnilo rokovanie právnikov mimovládnych organizácií a zástupcov ministerstva školstva. Po tomto stretnutí aj minister Ftáčnik konštatoval, že vypracovanú novelu nepovažuje za "dostatočne dôsledne spracovanú", pričom v mnohých prípadoch podľa neho obmedzuje prístup k informáciám. Po tejto konzultácii ministerstvo od viacerých návrhov, ktoré by obmedzili účinnosť infozákona, upustilo. Informácie napríklad budú aj naďalej poskytované telefonicky, zložitejšie údaje však bude poskytovať osobitný orgán príslušnej inštitúcie. "Takto to malo fungovať aj doteraz. Úradníci nie sú povinní zbierať informácie, na to sú v zmysle uznesenia vlády o implementácii infozákona organizačné odbory," poznamenal v tejto súvislosti Kamenec. Mimovládne organizácie podľa neho nevidia akútnu potrebu novelizovať infozákon, aj keď medzery vidí v systéme opravných prostriedkov v prípade neposkytnutia požadovaných informácií. Ministerstvo vypracuje nový návrh novely s tým, že až po konzultácii s mimovládnymi organizáciami ju predloží na rokovanie vlády. V prípade, že aj prepracované znenie novely bude obmedzovať účinnosť infozákona, chcú občianski aktivisti uplatniť hromadnú pripomienku.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 16:27