StoryEditor

Opozícia žiada zmrazenie platov, návrh nepredložila

Opozícia požiada vládu, aby urýchlene pripravila legislatívny návrh, ktorým by sa zmrazila valorizácia platov poslancov a iných ústavných činiteľov. Tento návrh však na rokovaní o programe schôdze včera nikto nepredložil. Ako vyhlásil predseda poslaneckého klubu ĽS-HZDS Viliam Veteška, pre krátkosť času sa opozícii nepodarilo nájsť takú formuláciu, ktorá by bola pre vládu záväzná. Podľa Jirka Malchárka (ANO) "nie je správne, ak sa zvyšujú platy ústavných činiteľov v čase, kedy sú zmrazené platy sudcov, prípadne prokurátorov". Zároveň upozornil, že valorizácia vyplynula zo zákona. O jeho návrhu pritom rokoval výbor NR SR pre financie a parlament. "Tam mala opozícia kričať. Namiesto toho hlasovala za všetky tie veci, ktoré teraz súvisia s valorizáciou," dodal. "Čo sa mňa týka, nie som ochotný robiť žiadne gestá, pretože by boli smiešne," vyhlásil František Mikloško (KDH). "Pred dvoma rokmi urobili poslanci gesto, ktorým rast miezd zmrazili. Teraz sa len pokračuje v intenciách platného zákona."
Podľa ministerstva financií problém zmrazenia platov ústavných činiteľov možno vyriešiť novelizáciou zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov. Za prvé mesiace pritom dostanú zvýšený plat a až po schválení novely môže dôjsť k požadovanej úprave. Ministerstvo financií pritom už minulý rok odporúčalo, aby termín účinnosti valorizácie a percentuálne zvýšenie platu poslanca určoval zákon o štátnom rozpočte. Ministerstvo tiež navrhovalo valorizáciu platov ústavných činiteľov, sudcov, prokurátorov na úrovni valorizácie platov pre všetkých zamestnancov štátnej a verejnej služby (5 %). "Uvedené návrhy neboli v procese prípravy štátneho rozpočtu akceptované," informoval hovorca ministra financií Peter Papanek.
Naopak, jednoducho rezort spravodlivosti vyriešil príjem predsedu správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) Jána Langoša. Tomu by sa mala mesačná mzda od budúceho polroka znížiť takmer o 27-tisíc Sk. Vyplýva to z návrhu novelizácie zákona o sprístupňovaní dokumentov bezpečnostných zložiek z rokov 1939 až 1989 a o ÚPN. Hovorca rezortu Richard Fides pre HN uviedol, že novela má odstrániť nedostatok pôvodného zákona, ktorý vypracoval Langoš. V zákone sa štatutárom ústavu i členom správnej a dozornej rady síce priznal nárok na plat, ale nebola určená jeho výška. V návrhu na rozpočet ÚPN v minulom roku si Langoš navrhol mesačný plat 74-tisíc Sk. Vláda s návrhom vtedy súhlasila. Ak parlament návrh schváli, plat predsedu správnej i dozornej rady ÚPN klesne na úroveň poslaneckého platu. Členovia rád dostávajú v súčasnosti 35-tisíc Sk mesačne. Podľa Lipšicovho návrhu budú mať nárok na mesačnú odmenu vo výške dve tretiny poslaneckého platu -- čo je asi 25-tisíc Sk.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 00:32