StoryEditor

Slovensko očakáva dobré hodnotenie

06.09.2002, 00:00
Slovensko môže očakávať, že pravidelná hodnotiaca správa Európskej komisie (EK) bude pozitívna a že Brusel odporučí zavŕšiť prístupové rokovania so SR do konca roka, vyhlásil včera štátny tajomník ministerstva zahraničia a hlavný slovenský vyjednávač s Európskou úniou Ján Figeľ. EK v správe tiež poukáže na určité slabé miesta a vyzve Slovensko na ich nápravu. Podľa Figeľa pôjde o nezamestnanosť, reformu zdravotníctva, boj proti korupcii, prácu súdov, situáciu rómskej menšiny či dobudovanie inštitúcií pre využívanie fondov EÚ.

Tieto veci sa vyskytli už v minuloročnej hodnotiacej správe. Na rozdiel od roku 2001 nebude v tohtoročnej správe figurovať reforma verejnej správy či zákon o verejnej a štátnej službe. Súčasťou správy bude aj pohľad na vývoj SR od roku 1997, keď EK pripravila prvý posudok pre jednotlivé ašpirantské krajiny. V prvej správe Brusel Slovensku vyčítal neplnenie "politických kritérií", čo viedlo k tomu, že únia nezačala s nami prístupové rokovania v roku 1998, na rozdiel napríklad od Česka, Poľska či Maďarska. SR začala s úniou rokovať až na jar roka 2000.
Tohtoročné hodnotenie kandidátskych krajín bude tiež obsahovať stanovisko EK, či Európskej rade odporúča alebo neodporúča ukončiť rokovania s danou krajinou s cieľom čo najskoršieho vstupu do únie. Figeľ očakáva, že Slovensko takéto odporúčanie dostane. "Bude to veľmi dôležité, lebo európska pätnástka iba málokedy v histórii išla proti návrhu Európskej komisie," povedal Figeľ. V prípade, že na budúci rok Slovensko podpíše s EÚ prístupovú zmluvu, čo by sa mohlo stať 16. apríla, tak už nebude objektom hodnotenia v rámci pravidelnej správy ako doteraz, ale únia bude monitorovať, ako krajina implementuje prijaté záväzky. Figeľ ocenil, že Dánsko ako predsedajúca krajina únie potvrdila záväzok ukončiť prístupové rokovania s najlepšie pripravenými kandidátmi do konca tohto roka a rozšírenie únie v roku 2004 by tak nemalo byť ohrozené. "O vstupe do únie musí rozhodnúť nielen vláda, parlament, prezident, ale aj spoločnosť," povedal ďalej Figeľ s tým, že by bolo dobré, keby sa slovenské referendum o vstupe do EÚ uskutočnilo v lete budúceho roka.
Pre ukončenie vstupných rokovaní sa musia kandidátske krajiny dohodnúť na všetkých 30 kapitolách európskej legislatívy. Slovensko ich má k dnešnému dňu uzatvorených 27 - okrem hospodárskej súťaže, poľnohospodárstva a finančnej a rozpočtovej politiky. K posledným dvom kapitolám EÚ ešte nezverejnila svoju spoločnú vyjednávaciu pozíciu. "Očakávame návrh negociačných pozícií zo strany európskej pätnástky. Zatiaľ je na ťahu Európska komisia, ktorá túto pozíciu pripravuje," povedal Figeľ.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 16:07