StoryEditor

PKB mieri na trh hypoúverov

10.12.2002, 23:00

Prvá komunálna banka (PKB), a. s., chce poskytovať hypotekárne úvery. "Začiatkom budúceho roka plánujeme požiadať Národnú banku Slovenska o licenciu na poskytovanie hypotekárnych úverov. Očakávame, že v priebehu druhého polroka by sme po splnení podmienok mohli získať všeobecnú licenciu na poskytovanie hypotekárnych úverov," povedal pre HN Jozef Mihalik, prezident PKB. Banka sa bude zameriavať najmä na hypoúvery pre municipality, ale bude sa snažiť zaujať svojou ponukou aj fyzické osoby nepodnikateľov.
Za jedenásť mesiacov tohto roka poskytla banka viac ako 11 mld. Sk úverov. V porovnaní s celým minulým rokom predstavuje nárast takmer tri miliardy. Ako pre HN povedal viceprezident PKB Gernot Daumann, 40 % úverov bolo poskytnutých samosprávam, približne 12 % korporátnym klientom a len dve percentá občanom. V porovnaní s minulým rokom výraznou mierou vzrástli v portfóliu banky dlhopisy a iné cenné papiere s pevným výnosom. Keď v minulom roku vlastnila banka len 100 mil. dlhopisov, za jedenásť mesiacov tohto roka hodnota dlhopisov presiahla 11 mld. Sk. Za sledované obdobie PKB hospodárila so ziskom viac ako 333 mil. Sk. Banke sa podarilo výrazným spôsobom zredukovať náklady z takmer 14 miliárd na 2,386 mld. Sk. "Rok 2002 bol z hľadiska kontroly rizík prísnejší. Došlo taktiež k reštrukturalizácii pobočkovej siete a poklesu úrokových sadzieb na medzibankovom trhu," dodal G. Daumann. PKB rovnako pristúpila k redukcii počtu zamestnancov. Podľa prezidenta PKB bol cieľom na tento rok úbytok pracovných síl na úrovni desiatich percent. K ultimu novembra banka zamestnávala 580 zamestnancov.
Majoritnými akcionármi banky sú Dexia Crédit Local a Kommunalkredit Austria od mája 2000. Ďalšími akcionármi banky sú slovenské mestá a obce a individuálni investori. PKB má 43 pobočiek a v budúcom roku chce rozšíriť svoju sieť o ďalších 5 až 6 pobočiek.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. apríl 2024 16:20