StoryEditor

Krátke správy 14

06.02.2003, 23:00
Autor:
(bad)(bad)

Japonská banka UFJ Holdings Inc. zaznamenala v treťom obchodnom štvrťroku, končiacom sa v decembri, pokles objemu zlých úverov na 4,81 bilióna jenov, čo je 40,6 mld. USD. Na konci septembra bol objem zlých úverov na úrovni 5,02 bilióna jenov. UFJ odhaduje, že kľúčový ukazovateľ finančného zdravia, či pomer rizikových aktív a kapitálu, klesol na 10 až 10,5 %. Japonský index Nikkei vo štvrtom štvrťroku 2002 klesol o 8,6 %, pričom tento pokles postihol UFJ, najmenšiu zo štyroch japonských megabánk, najviac. Trhová hodnota banky klesla pod desatinu jej historicky najvyššej ceny.

Poľská banka Pekao, ktorá je najväčšou verejne obchodovanou bankou vo východnej Európe, očakáva za minulý rok pokles zisku z predchádzajúcich 1,261 mld. zlotých na úroveň 800 mil. zlotých (209,5 mil. USD). Výsledky boli ovplyvnené zvýšením rezerv na zlé úvery o 1,3 mld. zlotých a oneskorením plánovaného predaja 30-percentného podielu vo firme Polcard, ktorý bol odhadovaný na 90 mil. zlotých. Banka je divíziou talianskej UniCredito Italiano a jej prevádzkový zisk sa za minulý rok zvýšil o 7 % vďaka úspešnému zníženiu nákladov pri zachovaní tržieb na úrovni z predchádzajúceho roka.

Európska centrálna banka (ECB) oznámi výsledok súčasného prehodnocovania svojej peňažnopolitickej stratégie 10. júla tohto roku. Experti totiž kritizujú terajšiu stratégiu ECB hlavne v dvoch bodoch: Cieľ udržať ročnú mieru inflácie pod 2 % pokladajú za veľmi náročný a namietajú aj proti pripisovaniu veľkého významu vývoju objemu obeživa pri určovaní úrokovej miery. Ak sa nič nezmení, Francúz Jean-Claude Trichet by mal byť v tom čase už novým prezidentom ECB.

Akademik Jan Fischer sa stane novým šéfom Českého štatistického úradu, ktorého dôveryhodnosť nedávno utrpela značnú ranu. Na tomto poste nahradí Mariu Bohatú, ktorá rezignovala minulý piatok po odhalení obrovskej chyby v štatistikách. Vo vývozoch za 5 mesiacov minulého roka chýbalo 40 miliárd Kč a kvôli tomu vyzeral obraz českej ekonomiky oveľa horšie ako bol v skutočnosti.

Česká Union banka počíta v novom obchodnom modeli s konkurenčným bojom prostredníctvom poplatkov. Zmeny v sadzobníku banky by mali podľa Romana Truhlářa, člena predstavenstva banky, nastať ešte v prvej polovici tohto roka. Väčšina bánk zdražuje predovšetkým hotovostné operácie pri priehradkách, a to hlavne výbery hotovosti. Týmto spôsobom chcú banky prinútiť klientov využívať internet a telefón.

Poisťovňa Zürich v Česku vyplatila koncom januára klientom postihnutým minuloročnými povodňami vyše 1,7 mld. CZK, pričom celkové škody odhadla na 3,4 mld. CZK. Generali vyplatila klientom za škody z povodní takmer 640 mil. CZK z celkových 1,45 mld. CZK. Generali prevzala Zürich k 1. januáru 2003. Prevod poistného kmeňa však nemá vplyv na obsah a rozsah doterajšieho poistenia klientov a ani na dohodnuté poistné podmienky ako aj platenie poistného.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 23:44