StoryEditor

Csáky: SMK má "problém" s Figeľom

07.01.2004, 23:00
S podporou Jána Figeľa za eurokomisára bude mať SMK "vážny problém", pretože je úzko spojený s euroskepticizmom. Uviedol to včera podpredseda vlády Pál Csáky. Podľa predsedu SMK Bélu Bugára ide o osobný názor Pála Csákyho.

S podporou Jána Figeľa za eurokomisára bude mať Strana maďarskej koalície (SMK) "vážny problém", uviedol včera podpredseda vlády a SMK Pál Csáky. Figeľa si síce osobne veľmi váži, ale, ako poznamenal, KDH už viac ráz vyjadrilo euroskeptické postoje. Európska komisia pritom predstavuje vládu Európskej únie, kde má každý člen zabezpečovať plnenie úloh v záujme celku. Slovenský eurokomisár by teda mal byť "úzko spojený s euroskepticizmom". V Európskej komisii by podľa Csákyho mali sedieť presvedčení Európania, ktorí nespochybňujú európske procesy.
Tieto Csákyho výroky kontrastujú s názorom, ktorý doteraz prezentovali predstavitelia SMK a boli v prospech podpory Figeľa.
"Je to osobný názor vicepremiéra Csákyho, v žiadnom prípade nejde o stanovisko SMK," vyhlásil predseda SMK Béla Bugár. Podľa neho situácia vznikla asi preto, lebo podpredseda SMK Csáky nebol prítomný na rokovaní Predsedníctva SMK, ktoré sa otázkou podpory jednotlivých navrhovaných kandidátov zaoberalo. Definitívne stanovisko zaujme vedenie strany až po rokovaní Koaličnej rady, ktorá má 12. januára vypočuť tak bývalého hlavného vyjednávača za Slovenskú republiku pri rokovaniach s Európskou úniou Jána Figeľa (navrhovaného KDH), ako aj Ivana Štefanca (kandidáta SDKÚ). "Keby sme nežili na Zemi, ale v nejakom ideálnom svete, vedel by som vám opísať, aký by mal byť európsky komisár," odpovedal Bugár na otázku, aká je jeho predstava eurokomisára. Podľa neho sa však koalícia bude rozhodovať medzi dvoma konkrétnymi osobami. Vzhľadom na skúsenosti v diplomacii však osobne uprednostňuje práve Figeľa.
Podpredseda KDH Figeľ odmietol slová Csákyho, že KDH je euroskeptické. Odmietol tiež Csákyho spájanie KDH s "komplexmi alebo zakomplexovanými názormi malej krajiny". "Vynegociované podmienky pre Slovensko sú dobré pre jeho dôstojné postavenie v únii od 1. mája 2004. Nie je dôvod byť zakomplexovaný," povedal Figeľ. Podľa neho sa KDH výraznou mierou usilovalo o úspešný vstup do únie a otváralo diskusiu o jej správnej budúcej podobe.
Slovenská vláda musí meno prvého slovenského eurokomisára oznámiť Európskej komisii do konca januára. V prípade hlasovania vo vláde bude postoj ANO dôležitý, pretože spolu s SDKÚ majú o jeden hlas viac ako SMK a KDH spolu. Podmienkou by však bolo jednotné hlasovanie ministrov za túto stranu. Predseda KDH Pavol Hrušovský oznámil, že o podpore pre Figeľa rokoval aj s ANO a SMK, ale ani jedna z týchto strán doteraz nezaujala k osobe budúceho slovenského eurokomisára jednoznačné stanovisko.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 09:37