StoryEditor

Generálny prokurátor na prvý pokus

14.12.2003, 23:00
Od februára budúceho roka sa na najbližších sedem rokov stane generálnym prokurátorom SR Dobroslav Trnka. V súčasnosti zastáva post hlavného vojenského prokurátora. Do najvyššej funkcie v hierarchii prokuratúry ho, v tajnej voľbe, v pomere hlasov 84 za a 45 proti zvolil v piatok po druhom kole hlasovania parlament. Za jeho protikandidáta Jána Bernáta, ktorého navrhol Tibor Cabay z HZDS, hlasovalo 58 poslancov zo 144 prítomných. Ešte pred prvým kolom hlasovania stiahol svojho kandidáta Vojtecha Ernesta Jirko Malchárek z ANO. Ako neskôr svoj krok odôvodnil, jeho kandidát nemal väčšiu podporu v žiadnom poslaneckom klube. "Pri troch kandidátoch by sa sily rozložili tak, že by nebol zvolený nikto," dodal Malchárek.
Trnka ocenil fakt, že za neho okrem poslancov koalície hlasovala aj časť poslancov opozičného Smeru, pretože bol kandidátom Ivana Šimka zo Slobodného fóra SDKÚ. Súčasný generálny prokurátor Milan Hanzel predpokladá, že Trnka bude schopný "dobre reprezentovať SR pred štrasburským Súdom pre ľudské práva i v Bruseli". Hanzel vyslovil nádej, že Trnka vydrží vo funkcii celé funkčné obdobie. Zároveň zdôraznil, že sám nemal v poslednom roku funkčného obdobia "pokojnú atmosféru na prácu".

Profesionálny životopis

Dobroslav Trnka (40): 1988 právny čakateľ prokuratúry, 1989 vyšetrovateľ Vojenskej obvodnej prokuratúry Bratislava, 1990 starší vyšetrovateľ VOP, prokurátor VOP, 1992 námestník vojenského obvodného prokurátora, 1993 vojenský obvodný prokurátor, 1999 námestník generálneho prokurátora SR, hlavný vojenský prokurátor
Zdroj: NR SR
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 19:46