StoryEditor

Izraelčania neveria v zmenu

11.11.2004, 23:00
Izraelčania neveria v zmenu

Svetoví lídri vnímajú zmenu na čele palestínskeho vedenia ako šancu pre mierový proces. "Existuje šanca pre mier, keď vznikne nové palestínske vedenie, ktoré nám pomôže vybudovať demokratickú a slobodnú spoločnosť," vyhlásil americký prezident George W. Bush. Podľa izraelského premiéra Ariela Šarona môže byť smrť palestínskeho prezidenta "znamením historického zvratu". Ak nové vedenie skoncuje "s terorizmom a násilím, nájde v nás pevných partnerov usilujúcich sa o mier," prisľúbil izraelský prezident Moše Kacav.

Neveria v zmenu
Toľko vyhlásenia politikov. Čo však očakávajú od konca Arafatovej éry samotní obyvatelia Izraela? V prvom rade sa obávajú, že nestabilné palestínske vedenie bez spájajúceho lídra môže zapríčiniť eskaláciu akcií teroristov. Izrael z obáv pred vypuknutím násilností včera hermeticky uzavrel svoje hranice s palestínskymi územiami.
"Medzi izraelskými Židmi nepanuje optimizmus pokiaľ ide o možnosť, že s inými palestínskymi lídrami by sa dala dosiahnuť dohoda. Tento pesimizmus možno vysvetliť širokým a rokmi ustáleným konsenzom v židovskej verejnej mienke, že väčšina Palestínčanov neakceptovala existenciu štátu Izrael a zničili by ho, keby mohli," napísal včera denník Haarec, ktorý priniesol rozsiahly materiál o prieskume verejnej mienky v Izraeli. Napriek obavám si však 40 percent Židov praje dohodu s Palestínčanmi o Izraelom avizovanom stiahnutí z pásma Gazy. Avšak rovnaká časť Židov je za to, aby Izrael konal v tejto otázke jednostranne. Židia, ktorí žijú na okupovaných územiach, sú ústretovejší -- dohodu chce 53 z nich. Haarec pripomenul, že jednostranný odsun z Gazy a zo severu západného brehu Jordánu premiér Šaron zdôvodňoval práve tým, že Ararat už nebol preňho partnerom pre diplomatické rokovania a dohodu. O zosnulom prezidentovi vyhlásil, že je prekážkou mierového procesu a treba ho odstrániť.

Terorista a vrah
Celkovo sú reakcie na Arafatovu smrť zo strany izraelských politikov "kultivované". Jedinou výnimkou je minister spravodlivosti Josef Lapid, ktorý povedal, že Arafata nenávidel, i keď v tom nebolo nič osobné. "Nenávidel som ho za smrť Izraelčanov, nenávidel som ho, lebo nepripustil mier," povedal Lapid pre izraelský rozhlas.
Drsne jeho smrť okomentovali internetové noviny Israelinsider: "Jásir Arafat, egyptský inžinier, ktorý sa pasoval do úlohy ´bojovníka za slobodu´ a vynašiel ´palestínsky ľud´ tým, že dal svetu únosy lietadiel a samovražedné bombové atentáty a potom znemožnil svoju cestu k medzinárodnej sláve, ožobráčil svoju spoločnosť o miliardy dolárov, je po týždni veľmi tragikomickej frašky konečne a definitívne vyhlásený za mŕtveho." "Izraelčania ho, až na malé výnimky, pokladali za klamára, šarlatána a masového vraha," uviedli ďalej internetové noviny.
Potvrdzujú to aj výsledky prieskumu, ktorý uverejnil Haarec: "Až 79 percent izraelských Židov ho charakterizuje ako teroristu a len päť percent ako štátnika."
Izraelské médiá nevyjadrujú len úľavu po "odchode" Arafata a nehovoria iba o tom, čo musia urobiť Palestínčania, aby sa naštartoval mierový proces. Svoje "povinnosti" má podľa nich aj Izrael. "Musí dať novým lídrom Palestínskej samosprávy príležitosť, aby kontrolovali svoje územie a aby mohli svojim ľuďom prezentovať diplomatické horizonty a viditeľné zlepšenie životných podmienok," napísal Haarec.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 06:10