StoryEditor

Prevencia výroby drog sa zlepší

13.02.2003, 23:00

Prevencia pred výrobou omamných a psychotropných látok by sa mala zlepšiť. Vláda včera schválila návrh zákona o zaobchádzaní s chemickými látkami, z ktorých možno nezákonnou cestou drogy vyrobiť. Nové povinnosti chce vláda zaviesť do činnosti firiem a iných organizácií, ktoré s týmito látkami pracujú. Podmienky ich činnosti by sa však podľa ministerstva hospodárstva, ako aj zdravotníctva nemali zhoršiť.
Nová úprava má nahradiť zákon o zaobchádzaní s prekurzormi omamných látok a psychotropných látok z roku 2000. Má sa zlepšiť kompatibilita s poslednými zmenami medzinárodných dohovorov a predpisov Európskej únie. Účinnosť nového zákona sa navrhuje od septembra tohto roku.
Cieľom zákona je podľa Jaroslava Novotného z odboru priemyselnej politiky ministerstva hospodárstva, ktoré návrh do vlády predložilo, stanoviť pravidlá pre zaobchádzanie s medziproduktmi na výrobu drog. Nový zákon okrem iného zjednodušuje administratívne úkony pri dovoze týchto látok a znižuje početnosť podávania hlásení o zaobchádzaní s určenými látkami. Tým, že zoznamy určených látok sa už budú vydávať vo forme vyhlášky, bude možné upravovať ich flexibilne bez potreby novelizácie zákona.
Podľa ministerstva zdravotníctva, o vydanie povolenia na zaobchádzanie s príslušnými látkami budú už musieť požiadať aj veľkodistribučné spoločnosti, ktoré uvádzajú do obehu liečivá a lieky, nemocničné aj verejné lekárne. Nová úprava sa týka tiež výrobcov chemického a farmaceutického priemyslu, subjektov výskumu a vývoja, ale i vysokých škôl.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 20:16