StoryEditor

Mor ošípaných najčastejšie šíri človek

04.12.2003, 23:00

Riaditeľ Štátnej veterinárnej správy SR Jozef Bíreš je v Bruseli a bude rokovať aj o aktuálnej nákaze moru ošípaných. Na farme Roľníckeho družstva podielnikov v Koši pri Prievidzi, v ohnisku epidémie klasického moru ošípaných, usmrtili elektrickým prúdom od nedele do štvrtka 1 952 zvierat. Ich telá odviezli do nitrianskeho asanačného podniku N-Adova, kde ich bezpečne zlikvidujú.
Na farme ihneď začali s dezinfekciou. Dovedna je tam ohrozených okolo 17-tisíc ošípaných. "Je tu stála veterinárna služba, monitoruje, odoberá vzorky pri úhynoch a každú hodinu podáva hlásenia. Zatiaľ sú všetky ošípané v ostatných maštaliach negatívne, preto si myslíme, že by sa nákaza nemala šíriť ďalej," povedal pre HN predseda družstva Eugen Tallo. Odhadol, že celková škoda dosiahne asi osem miliónov korún, chov je však poistený.
Likvidácia celého chovu je opatrením, ktoré určila Európska únia na zamedzenie šírenia tejto pre ošípané mimoriadne nebezpečnej nákazy. Riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Prievidzi Kamil Sovčík by uprednostnil preventívnu vakcináciu. Nariadenia z Bruselu však nedovoľujú použiť ani núdzovú vakcináciu v ohnisku nákazy. Hovorí, že poslednú vakcinácia ošípaných proti klasickému moru vykonali veterinári na Slovensku v októbri 2000. Pretože ochranná lehota trvá asi tri roky, dnes už nie sú proti chorobe chránené ani mláďatá, ktoré získavali imunitu prostredníctvom mlieka. Doktor Sovčík vraví, že mor je rovnako nákazlivý ako chrípka a rýchlo sa šíri na farmách, kde je na malom priestore veľký počet zvierat. "Táto choroba nie je prenosná na človeka, zato človek je jej najčastejším prenášačom," zdôraznil Sovčík. Vysvetlil, že nákazu možno preniesť napríklad aj odhodením papiera, v ktorom bola zabalená slanina z diviaka.
Slovensko posudzuje Európska únia ako jeden región, hovorí bývalý predseda Zväzu chovateľov ošípaných, agropodnikateľ Otto Bíró. To platí pre obmedzenia vývozu v prípade ochorenia zvierat aj pre vakcináciu proti moru, ktorú únia zakazuje. Naša veterinárna správa rokuje podľa Bíra s úniou o tom, aby bolo naše územie rozčlenené na viacero regiónov. Pri súčasných minimálnych vývozoch bravčoviny zo Slovenska však povolenie či nepovolenie regionalizácie bude mať význam až po našom pripojení k únii. Mor v Prievidzskom okrese nijako neovplyvní zahraničný obchod, potvrdila pre HN Katarína Czajliková, hovorkyňa ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona. Chorobou postihnutých okolo 20-tisíc zvierat predstavuje asi 1,2 percenta ročnej slovenskej produkcie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 19:32