StoryEditor

Europarlament -- kandidáti ANO v zatiaľ nedohľadne

02.02.2004, 23:00
O kandidátke pre voľby do EP včera večer rokovalo predsedníctvo Aliancie nového občana, rozhodnutie však odložili o dva týždne. O prvé miesto na kandidátke, jediné, ktoré zabezpečuje zvolenie, zvádzajú súboj štyria kandidáti - Eva Černá, Jozef Heriban, Katarína Glončáková-Golevová a Jozef Banáš. ANO si dala urobiť prieskum verejnej mienky o akceptovateľnosti svojich kandidátov. S veľkým odstupom vyhrala Černá pred Heribanom, Glončákovou-Golevovou a Banášom. V prospech kandidátov, ktorí skončili na treťom, prípadne štvrtom mieste, naopak, hovoria jazykové či profesijné skúsenosti.
Banáš dlhodobo pôsobil na ministerstve zahraničných vecí, v parlamente pracuje vo výbore pre európsku integráciu, je vedúcim Stálej delegácie NR SR v Parlamentnom zhromaždení pri NATO a podpredsedom Parlamentného zhromaždenia Rady Európy. V neprospech Glončákovej-Golevovej zasa hovorí vek - narodila sa v roku 1977. V médiách sa objavili informácie, že Banáš by v prípade umiestnenia mimo prvej pozície mohol opustiť alianciu. "Zo strany aliancie by to bol pre mňa signál, že o mňa nemá záujem a ja sa nebudem tlačiť niekam, kde ma nechcú," povedal Banáš pre TASR. Včera na predsedníctve podobné špekulácie odmietol. Podľa hovorcu aliancie Petra Matulu mal včera Banáš povedať, že nech bude rozhodnutie ANO akékoľvek, z aliancie odchádzať nebude.
Predseda ANO Pavol Rusko požiadal o oddialenie definitívneho rozhodnutia o dva týždne, aby si mohol osobitne pohovoriť so všetkými štyrmi kandidátmi. "Chce medzi nimi dosiahnuť konsenzus," povedal HN Peter Matula. Rusko chce svoj dojem z kandidátov predniesť na niektorom ďalšom rokovaní predsedníctva. Hlasovanie o poradí by malo byť tajné.

Prvé a špecifické

O štyri mesiace čakajú Slovensko prvé voľby zástupcov do Európskeho parlamentu. Sociológovia sa zhodujú v tom, že tieto voľby budú mať svoje osobitosti. Jednou z nich je aj možná nízka účasť voličov, ktorá sa podľa niektorých prieskumov môže pohybovať na úrovni okolo 30 percent. Z toho vyplývajú špecifiká ovplyvňujúce výsledok súťaže na obsadenie štrnástich miest pre europoslancov. Niektoré politické subjekty sú známe tým, že ich voliči sú vo voľbách do Národnej rady či pri komunálnych voľbách disciplinovanejší (napr. ĽS-HZDS, SMK). Práve pri nižšej účasti môžu tieto strany získať viac.

Uvažujete sa zúčastniť volieb do EP?
  ANO ĽS-HZDS KDH KSS SDKÚ Smer SMK SNS Celé Slovensko
určite áno 66 34 48 25 60 35 51 33 34
skôr áno 26 27 31 26 31 40 28 27 31
skôr nie   12 4 20 3 8 8 9 9
určite nie   8 4 13 1 4 1 11 7
ešte neviem 9 20 13 16 5 14 12 20 19
Zdroj: Focus
Tabuľka hovorí o tom, nakoľko rozhodnutí sú potenciálni voliči vybraných politických strán rozhodnutí zúčastniť sa volieb do EP.
Tak napríklad: 34% potenciálnych voličov ĽS-HZDS je rozhodnutých určite sa zúčastniť týchto volieb, 27% sa skôr zúčastní, 12% sa skôr nezúčastní a 8% sa určite nezúčastní. Dopočet do 100% tvoria tí potenciálni voliči ĽS-HZDS, ktorí ešte nie sú rozhodnutí, či sa volieb do EP zúčastnia (20%ň
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 22:29