StoryEditor

Rusi rokujú o investíciách

06.10.2004, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Predstavitelia ruského ministerstva energetiky začali rokovať o nových investíciách do ruských firiem, ktoré pôsobia v rozsiahlom odvetví ťažby. V týchto dňoch sa v Moskve stretli so zástupcami americkej ropnej spoločnosti Marathon Oil a austrálskej banskej firmy BHP Billiton.
Minister energetiky Viktor Christenko sa v pondelok stretol s výkonným riaditeľom BHP Chipom Goodyearom, kým jeho námestník Sergej Oganesjan rokoval s prezidentom a výkonným riaditeľom Marathon Oil Clarencom Cazalotom. Marathon už v Rusku pôsobí a má spoločný podnik na Sibíri, podotýka agentúra Reuters.
Schôdzka s potenciálnymi zahraničnými investormi sa koná len krátko po tom, čo bolo uzatvorených niekoľko významných kontraktov medzi ruskými podnikmi a firmami zo zahraničia. Zahraničné podniky majú záujem v Rusku investovať navzdory tomu, čo sa deje medzi ruskými úradmi a spoločnosťou Jukos.
Tretia najväčšia americká energetická spoločnosť ConocoPhillips minulý týždeň uzatvorila kontrakt na nákup desaťpercentného podielu v ruskej ropnej firme Lukoil, za ktorý zaplatí asi 2,6 miliardy dolárov, pričom 7,6 percenta akcií kúpi priamo od štátu. Kontrakt predstavuje najväčšiu privatizačnú transakciu v Rusku. V septembri uzatvorila významnú dohodu aj francúzska spoločnosť Total, ktorá získala za zhruba miliardu dolárov 25 percent akcií v ruskom plynárenskom podniku Novatek.
Podnikateľská klíma v Rusku je poznamenaná vývojom okolo Jukosu, ktorý balansuje na pokraji kolapsu, pretože mu štát vymeral vysoký daňový nedoplatok. Pozorovatelia odhadujú, že za problémami Jukosu stojí Kremeľ, ktorý sa mstí zakladateľovi firmy za jeho politické ambície a divokú privatizáciu firmy začiatkom 90. rokov.
BHP Billiton je najväčší banský podnik sveta, ktorý sa s ruským plynárenským monopolom Gazprom zúčastnil na prieskumných prácach v Karskom mori. Na konci 90. rokov sa spolupráca zrušila, pretože ceny ropy na trhu boli príliš nízke a budúcnosť spoločného podniku neistá.
Ropa Brent sa koncom roku 1998 krátko pohybovala pod hranicou desiatich dolárov, zhruba okolo 9,90 USD. V súčasnosti sa predáva asi po 46 dolárov, čo predstavuje nárast viac než o 350 percent.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 11:05