StoryEditor

Sparta v súboji s miliónmi z Old Traffordu

19.10.2004, 00:00
Sparta je síce najbohatším futbalovým klubom v Českej republike, ale v porovnaní s Manchestrom United vyzerá ako chudobný príbuzný. Jej dnešný súper má podľa dostupných informácií trhovú hodnotu tridsaťkrát vyššiu a to, čo Sparta zarobí za rok, príde do jej pokladnice za tri týždne.

Futbalový sviatok čaká dnes pražskú Letnú, kde domáca Sparta privíta v D-skupine Ligy majstrov anglický veľkoklub Manchester United. Napriek tomu, že zverenci trénera Alexa Fergusona pricestovali do Prahy bez trojice hráčov - obrancov Quintona Fortuna (zranenie), Ria Ferdinanda (dostal voľno na pohreb svojej starej mamy) a stredopoliara Roya Keana (chrípka), nikto nepochybuje o ich víťazstve. V prospech Manchestra totiž hovorí okrem histórie aj finančné zázemie oboch dnešných súperov.
Sparta je síce najbohatším futbalovým klubom v Českej republike, ale v porovnaní s Manchestrom United vyzerá ako chudobný príbuzný. Jej dnešný súper má podľa dostupných informácií trhovú hodnotu tridsaťkrát vyššiu a to, čo Sparta zarobí za rok, príde do jej pokladnice za tri týždne. Pre "rudých" môže byť útechou, že v porovnaní s Manchestrom United pokrivkávajú i oveľa slávnejšie kluby. Pätnásťnásobný majster Anglicka je už sedem rokov na čele svetového rebríčka príjmov, ktorý zostavuje renomovaná audítorská spoločnosť Deloitte & Touche.
Sparta proti najbohatšiemu klubu
Manchester vlani zarobil 168 miliónov libier (v prepočte takmer 10 miliárd Sk) a predstihol dokonca baseballový tím New York Yankees, ktorý je jednotkou podobného rebríčka v Amerike. Trhová hodnota klubu sa dnes na burze odhaduje na 660 mil. libier (38 miliárd Sk). Napriek tomu, ako sa zdá, sa pre Manchester našiel kupec. Sedemdesiatpäťročný americký magnát Malcolm Glazer potvrdil koncom minulého týždňa kúpu viac ako 15 mil. akcií "červených diablov" a v súčasnosti už vlastní 25,3 percenta akcií klubu. Do budúcnosti tak napriek protestom fanúšikov nie je vylúčené, že klenot anglického futbalu skončí v amerických rukách. Najväčší balík akcií momentálne kontrolujú Íri - obchodníci s dostihovými koňmi John Magnier a J. P. McManus (28,9 percenta). Sparta za rovnaké obdobie zarobila pol miliardy českých korún (takmer 650 mil. Sk), čo v rebríčku klubov nestačilo ani na prvú stovku, a keď ju v lete kupovala spoločnosť J & T, neprekročila cena miliardu Kč (1,3 miliardy Sk).
Červeným diablom miliardy zo vstupného
Ani Manchestru sa nevyhol všeobecný pád cien televíznych futbalových práv a zisk klubu tak vlani poklesol o tridsať percent. Napriek tomu čiastku 27,9 mil. libier (1,6 miliardy) mu väčšina klubov môže len závidieť. Manchester totiž dokázal dosahy televíznej krízy zmierniť inými aktivitami. Veľké peniaze prichádzajú do klubovej pokladnice zo vstupného. Old Trafford s kapacitou 68 tisíc miest je takmer stále vypredaný a za lístky fanúšikovia zaplatia v prepočte štyri miliardy korún ročne. Sparta má v lige priemer necelých osemtisíc divákov a zarobí tak len 15 mil. Kč (19 mil. Sk). Veľký rozdiel je i v hodnote televíznych práv. Anglický klub zarobil v minulom ročníku Ligy majstrov necelých 40 miliónov švajčiarskych frankov (viac ako jedna miliarda Sk), hoci vypadol už v osemfinále. Sparta sa zastavila na necelých 10 miliónoch CHF (250 mil. Sk).
Fanúšikovia výnosným zdrojom
Päťnásťnásobný majster Anglicka hrá prím vo svete aj v tom, že dokázal zhodnotiť svoju značku. V klubovom supermarkete sa predávajú nielen tradičné vlajočky, odznaky či repliky dresov, ale doslova všetko, na čo možno umiestniť klubový emblém. Klub má niekoľko reštaurácií, vlastnú televíziu a rádio, kino, poisťovňu, cestovnú kanceláriu i realitnú firmu. Prehliadka štadióna a múzea so sprievodcom stojí v priemere osem libier a za rok ju absolvuje štvrť milióna návštevníkov z celého sveta. Manchester má totiž priaznivcov nielen v Anglicku, ale aj v krajinách vzdialených tisíce kilometrov. Oficiálne čísla síce neexistujú, ale podľa stránok fanklubu United drží Fergusonovmu výberu palce okolo 75 miliónov priaznivcov. To predstavuje obrovský trh a obchodný riaditeľ klubu má zrátané, že len predaj dresov pokryje značnú časť nákladov na získavanie posíl.
1 Rooney = 50 Zelenkovcov
Klub si tak môže dovoliť veľkorysé nákupy. Wayne Rooney, najväčší prestup tohtoročného leta, ho doteraz stál 27 mil. libier (1,6 miliardy Sk) a suma môže byť ešte oveľa vyššia, ak zázračný mladík pomôže mužstvu v nasledujúcich piatich rokoch vyhrať anglickú ligu i Ligu majstrov. V porovnaní s tým je 25 mil. Kč (32 mil. Sk), ktoré zaplatila Sparta za Lukáša Zelenku, zanedbateľnou čiastkou. S platmi hráčov je to podobné. Kým Rooneymu zaisťuje šesťročná zmluva 2,5 mil. libier ročne (145 mil. Sk), Karel Poborský ako najlepšie platený sparťan berie podľa neoficiálnych informácií približne 25 mil. Kč (32 mil. Sk). Či sa obrovský rozdiel vo finančnom zabezpečení oboch klubov odzrkadlí aj na výsledku, ukáže sa až na trávniku. Sparta aj s kvartetom slovenských legionárov v širšom kádri (M. Petráš, M. Čech, V. Labant, Michalík) sa však netají túžbou po prehrách s Fenerbahce Istanbul (0:1) a Lyonom (1:2) po prvýkrát v LM v tejto sezóne bodovať.

LIGA MAJSTROV
Dnešný program - skupina A:
FC Liverpool - La Coruňa, AS Monaco - Ol. Pireus, skupina B: Leverkusen - AS Rím, Real Madrid - Dinamo Kyjev, skupina C: Ajax Amsterdam - Maccabi Tel Aviv, Juventus Turín - Bayern Mníchov, skupina D: Fen. Istanbul - Ol. Lyon, Sparta Praha - Manchester United (začiatky od 20.45 hod.)

Porovnanie oboch klubov (v mil. Sk)
  Sparta Praha Manchester United
  3x účasť vo štvrťfinále PEM (1966, 1968, 1985) 1x víťaz PEM (1968)
24-násobný majster ČSSR 1x víťaz Ligy majstrov (1999)
8-násobný majster ČR 15-násobný víťaz Premier Leaque
Celkový ročný príjem 650 10 000
Príjem z Ligy majstrov 250 1 000
Príjmy zo vstupného* 19 4 000
Trhová hodnota klubu* 1 300 38 000
Najdrahší hráč Zelenka Rooney
(ročne) 32 1 600
Nejlepšie platený hráč Poborský Rooney
(ročne) 32 145
* – odhad 

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 13:11