StoryEditor

Zastrelili afganského viceprezidenta

08.07.2002, 00:00
Autor:
TASRTASR

V Kábule v sobotu zavraždili už tretieho člena afganskej vlády za uplynulé štyri mesiace. Obeťou najnovšieho atentátu sa stal afganský viceprezident a minister verejných prác Hadží Abdal Kádir, ktorého priamo pred budovou ministerstva v Kábule zastrelili neznámi páchatelia. Incident sa stal krátko popoludní, keď viceprezident odchádzal autom z ministerstva. V bielom odetí útočníci vypálili na vozidlo 40 striel, pričom zavraždili Kádira spolu s jeho šoférom. Páchatelia vzápätí utiekli v pripravenom aute. Šéf kábulskej polície Basir Salangi potvrdil, že v súvislosti s atentátom zatkli všetkých desať členov viceprezidentovej ochranky za to, že nedokázali včas reagovať. Možné motívy vraždy zatiaľ nie sú známe, avšak nie je vylúčené, že ju spáchali Kádirovi rivali či príslušníci drogových klanov.
V afganskej metropole sa sprísnili bezpečnostné opatrenia a budovy ministerstiev strážia uniformovaní vojaci s kalašnikovmi a granátometmi. Afganský líder Hamíd Karzaj zvolal po atentáte mimoriadne zasadnutie svojho kabinetu, na ktorom vyjadril ľútosť nad stratou veľkého patriota a hrdinu národa. Na incident reagovali viacerí poprední politickí predstavitelia. Americký prezident George W. Bush vyjadril v mene svojej administratívy a Spojených štátov amerických ľútosť v súvislosti s vraždou muža, "ktorý bojoval za slobodu a stabilitu svojej milovanej vlasti".
Kádir bol jedným z troch viceprezidentov a zároveň najprominentnejším etnickým Paštúnom v afganskej vláde. Predtým, ako prevzalo moc v krajine vládne hnutie Taliban, pôsobil tiež ako guvernér provincie Nangarhár. Ako člen Severnej aliancie sa značne pričinil o pád Talibanu, po ktorom sa opäť chopil funkcie guvernéra. Zavraždený vicepremiér bol považovaný za jedného z najmocnejších mužov na východe krajiny. V 80. rokoch bojoval spolu s mudžahídmi proti sovietskej okupácii Afganistanu. Vražda takejto prominentnej a vplyvnej osoby môže vyvolať nepokoje v strategickom východnom regióne a skomplikovať tak snahy Karzajovej vlády o upevnenie svojej moci mimo afganskej metropoly.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 06:55