StoryEditor

Analytici očakávajú pokles českej meny

12.10.2004, 00:00
Analytici očakávajú pokles českej meny, korunu by mohli oslabiť problémy so schvaľovaním štátneho rozpočtu a vysoký odlev dividend do zahraničia

Do konca októbra by sa mala česká mena oproti doláru i euru oslabiť. Kurz koruny oproti euru by sa mal pohybovať v rozmedzí od 31,33 do 31,65 koruny za euro. Oproti doláru by sa mala hodnota oproti piatku mierne zoslabiť na kurz okolo 25,65 koruny za dolár. Naznačujú to výsledky prieskumu Hospodárskych novín.
Česká mena sa v posledných mesiacoch ustálila v pásme 31,40 až 31,80 koruny za euro, ktoré až na niekoľko výnimiek neopustila. Oslabenie dolára pre negatívne správy o ekonomickom oživení v Spojených štátoch a vysoké ceny ropy, pomohlo v minulom mesiaci korune k posilneniu o 70 halierov oproti americkej mene. Piatkový vývoj korzu negatívne ovplyvnila správa Českej národnej banky o nižšej než očakávanej inflácii. To by mohlo viesť k spomaleniu rastu úrokových sadzieb a znížiť tak atraktivitu domácej meny.

Prevažujú negatívne faktory
Oslovení analytici v priemere odhadli hornú hranicu kurzu ku koncu októbra na 31,65 koruny za euro. Priemerná stredná hodnota odhadov dosiahla 31,49 koruny a priemerná dolná hranica odhadov 31,33 koruny za euro. Dolár by mal podľa odhadu analytikov stáť na devízovom trhu 25,65 koruny.
Podľa Radka Malého z Citibank je z technického hľadiska dôležitá úroveň 31,30 koruny za euro. Posilnenie koruny pod túto hladinu by mohlo otvoriť priestor na ďalšie posilnenie koruny až na úroveň 31 korún za euro.
V prospech kurzu českej meny hovoria výsledky zahraničného obchodu a silnejúca ekonomika. Korune sa hodí takmer vyrovnaná obchodná bilancia v posledných mesiacoch.
Kurz koruny podľa analytikov podporujú i predaje výnosov z devízových rezerv Českej národnej banky (ČNB). Iba Miroslav Plojhar z Českej sporiteľne ich považuje za neutrálne vzhľadom na ich malý objem a snahu ČNB obmedziť ich vplyv na kurz domácej meny.
Korunu by mohli oslabiť problémy so schvaľovaním štátneho rozpočtu na budúci rok a vysoký odlev dividend do zahraničia spojený s menším prílevom zahraničných investícií. Podľa Radima Krejčího z Patria Finance budú v niekoľkých nasledujúcich týždňoch prevažovať tieto negatívne faktory nad pozitívnymi v prospech posilnenia koruny.

Záležať bude aj na poľskej mene
Helena Horská z Raiffeisenbank vidí ďalšie riziko vývoja koruny v situácii v Poľsku, kde je na 15. októbra naplánované hlasovanie o dôvere poľskej vláde. "Koruna už dlhší čas sleduje vývoj mien v regióne, predovšetkým poľského zlotého. Korunu s poľským zlotým spájajú spoloční investori: americké hedge fondy, ktoré využívajú úrokový diferenciál a stavajú na dlhodobé posilňovanie týchto mien," povedala.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
01. máj 2024 23:51