StoryEditor

Porovnania malého a stredného podnikania

25.04.2002, 00:00

Bratislava (hn/Vojtech Gossányi), snímka hn/Š. Laktiš
Malé a stredné podnikanie v SR na prahu Európskej únie je témou dvojdňovej medzinárodnej konferencie, ktorá sa dnes začína v Bratislave. S finančnou podporou EÚ ju pripravila Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania (NARMSP). Spoluorganizátormi konferencie sú tiež Združenie podnikateľov Slovenska, Slovenský živnostenský zväz a Slovenská živnostenská komora. HN pri tejto príležitosti oslovili generálneho riaditeľa NARMSP Ing. Juraja Majtána.
Čo je cieľom tohto podujatia?
-- Prediskutovať postavenie a podporu malého a stredného podnikania na Slovensku a porovnať sa v tomto smere s okolitými krajinami. Všetko, samozrejme, v kontexte prípravy vstupu SR do EÚ. Za dvadsať mesiacov by sme podľa pripravovaného scenára mali byť už členmi únie. Preto chceme dať priestor porozprávať sa tak zástupcom štátnej správy, predstaviteľom podnikateľských organizácii, ako aj inštitúciám, ktoré by sa mali starať o rozvoj malého a stredného podnikania. Pozvali sme zároveň významných zahraničných hostí z medzinárodných inštitúcií, ako aj inštitúcií, ktoré zastrešujú podnikateľský sektor v jednotlivých krajinách.
Komu budú určené výstupy z rokovaní?
-- Odporúčania a závery, ktoré pripravíme na záver podujatia, budú vychádzať z panelových diskusií na tri témy. Prvou bude podnikateľské prostredie v oblasti fyzických osôb, ďalšou podnikateľské prostredie právnických osôb. Tretia panelová diskusia sa bude zaoberať podpornými programami pre malé a stredné podniky. Odsúhlasený spoločný dokument pošleme predsedovi vlády SR ako odporúčanie pre uplatnenie v príprave politiky podpory malého a stredného podnikania na nasledujúce obdobie.
Boli ste členom slovenskej delegácie, ktorá v utorok v slovinskom Maribore podpísala pristúpenie Slovenska k Európskej charte pre malé podniky. Tento dokument je aj na programe bratislavskej konferencie. V čom vidíte jeho význam pre SR?
-- Na ceremoniáli sa v Slovinsku zúčastnilo spolu 13 kandidátskych krajín. Myslím si, že to je veľmi pozitívny krok k prihláseniu sa k trendom, ktoré existujú vo vyspelých ekonomikách. V priestore, do ktorého sa chceme v krátkom čase dostať a byť jeho platným členom. Charta je skutočne východiskový dokument, ktorý hovorí o tom, čo by sa malo v oblasti podpory rozvoja malého podnikania urobiť, čomu by sme sa mali venovať.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 06:54