StoryEditor

Nemcsics: Kde zostala systémovosť?

28.05.2003, 00:00
Ministerstvo financií navrhovalo zvýšenie daní z piva a vína, lieh však ostal nedotknutý...
- Nechcem to v tejto chvíli komentovať, je to metodický prístup ministerstva financií.
Bol to systémový návrh?
- Nechcem obviňovať z nesystémovosti, určite by si to zaslúžilo viac pozornosti. Rovnako nesystémové je odhadovať daňové príjmy a v polovici roka prísť na to, že je tu výpadok. Z hľadiska podnikateľského sektora je nesystémové meniť pravidlá hry v polovici roka.
Ako vnímate koaličnú dohodu o dani z príjmov a DPH vo výške 19 percent?
- Je to istý kompromis, ktorý vychádza z reálnej sily rozpočtu. Boli by sme príliš nezodpovední, keby sme sa tlačili do iných čísel. Je to isté východisko, netvrdím však, že z hľadiska môjho rezortu to východisko nemohlo byť iné.
Čo bude nasledovať?
- Mám pocit, že ešte musí prísť pohľad úzko zameraný na vládne výdavky. Ten bude determinovať reálnu podstatu prístupu k výške daní.
Presvedčil vás minister Mikloš, že v tejto chvíli za týchto podmienok nie je priestor na výraznejšie zníženie daní v porovnaní s návrhom ministerstva financií?
- Ministerstvo financií predložilo argumenty, podľa ktorých veľa iných možností nie je. Diskusiu na tému výšky daní však určite nemôžeme uzavrieť. Aj pri vstupe do EÚ musíme byť konkurencieschopní voči okolitému svetu. Rezervu cítime vo výdavkoch vlády.
V akom časovom horizonte bude táto otázka opäť otvorená?
- Určite v momente, keď návrh rozpočtu prejde vládou a dostane sa do parlamentu.
K dohode došlo aj v prípade spotrebných daní...
- Je to vyslyšanie stavovských organizácií výrobcov vína a piva. Inak by došlo k likvidácii najmä malovýrobcov. To by malo negatívny dosah na rozpočtové príjmy. Existuje ešte niekoľko rizík v podobe jednotnej dane pre niektoré odvetvia. V prípade stavebníctva a cestovného ruchu môžu byť dosahy v niektorých regiónoch fatálne.
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 13:55