StoryEditor

Stredná Európa predá menej majetku

04.10.2002, 00:00
Autor:
SITASITA

Stredoeurópske vlády tento rok zrejme nenaplnia štátne pokladnice všetkými pôvodne plánovanými príjmami z privatizácie, keď ich zámery skrížilo nevítané spomalenie svetovej ekonomiky, uviedli analytici. Výnosy z predaja štátneho majetku zatiaľ okrem Slovenska zaostávajú za pôvodnými plánmi ďalších troch stredoeurópskych krajín, hlavne Poľska.
"Svetové spomalenie je jedným z dôvodov. Myslím, že tento rok je možno väčšia averzia voči riziku a vlády pravdepodobne prišli s vysokými odhadmi príjmov," povedala analytička spoločnosti Merrill Lynch Eva Limaňská. Príjmy z privatizácie štyroch stredoeurópskych krajín, ktoré by mali vstúpiť do Európskej únie (EÚ) v roku 2004, dosiahli tento rok dosiaľ 7 mld. USD, teda 65 % tohtoročného cieľa, uviedli v správe analytici JP Morgan. Väčšina výnosov však pochádza z predaja českého i slovenského monopolu na dovoz zemného plynu.
Vlády sa zrejme nebudú podľa analytikov s privatizáciou ponáhľať ani na budúci rok, a to aj napriek veľkorysým štátnym výdavkom a rastúcim schodkom verejných financií a počkajú si, až sa svetová ekonomika zotaví. "Väčšina týchto vlád si požičiava peniaze za historicky najnižšie úrokové sadzby, hlavne v dlhodobom horizonte, čo trochu kompenzuje potrebu príjmov z privatizácie," povedal analytik JP Morgan Zdenko Stefanides.
Slovenský kabinet tento rok predal majetok za viac ako 3,8 mld. USD, väčšinu si však pripísal na konto privatizácie plynárenského monopolu SPP. Tempo predaja majetku štátu by sa malo podľa analytikov v budúcom roku ešte zrýchliť, keď si proreformná vláda premiéra Mikuláša Dzurindu pravdepodobne podrží kreslá aj počas nasledujúcich štyroch rokov.
Za najväčšie sklamanie považujú analytici nechuť poľskej vlády k rýchlejšiemu predaju štátneho majetku. Ľavicová poľská vláda, ktorá zrejme tento rok inkasuje len tretinu plánovanej sumy, už odložila predaj energetickej skupiny G8, ktorý mal byť tento rok s hodnotou až 4 mld. PLN najväčším privatizovaným majetkom. Zdržanie hrozí aj privatizácii Gdanskej rafinérie, keď sa kabinet snaží nájsť novú stratégiu pre fungovanie sektora.
Maďarsko podobne ako Poľsko taktiež pravdepodobne výrazne "podstrelí" svoj tohtoročný cieľ. Napriek tomu, že Maďarsko sprivatizovalo do polovice deväťdesiatych rokov značnú časť štátom držaných aktív, stále odštátnenie čaká majetok približne za 450 mld. HUF. Najbližšie sa očakáva privatizácia banky Postbank a leteckej spoločnosti Malév.
Taktiež český kabinet tento rok nesprivatizuje všetko, čo mal pôvodne v pláne, keď zatiaľ inkasoval iba 130 mld. CZK za predaj Transgasu. Celkové príjmy kabinet pritom tento rok odhadoval na 226 mld. CZK.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 20:54