StoryEditor

Moldavčania -- najchudobnejší v Európe

02.06.2004, 00:00
Autor:
BBCBBCČTKČTK
Napriek tomu, že Moldavsko získalo v roku 1991 nezávislosť od Sovietskeho zväzu, nepodarilo sa mu postaviť sa na vlastné nohy a jeho obyvatelia sú najchudobnejší v Európe. Pracovných príležitostí je tak málo, že emigrácia sa stáva bežnou záležitosťou, píše spravodajský server BBC News.

Antonovi je šestnásť rokov a žije na vidieku, ktorý leží 100 kilometrov severne od moldavskej metropoly Kišineva. Je to seriózny a zodpovedný mladík - vedie malú farmu a stará sa o rodinu. Má jednu kravu, niekoľko prasiat, hŕbu kureniec a troch mladších súrodencov. Od 13 rokov nemá čas chodiť do školy. Obidvaja jeho rodičia žijú a pracujú v zahraničí. Jeho matka odišla pred troma rokmi do Talianska. Zo začiatku pravidelne písala, telefonovala a každý mesiac posielala domov peniaze pre rodinu. Potom však kontakt slabol a nakoniec tok peňazí prestal. Vtedy otec odišiel do Nemecka. Anton a jeho súrodenci sa stali tým, čo sa eufemisticky nazýva "sociálne sirôtky". Na Antonovom vidieku má každá druhá rodina niekoho, kto odišiel do zahraničia hľadať prácu.
V krajine chýba celá stredná generácia a o domáce zvieratá a úrodu sa starajú prarodičia a vnuci. Anton a jeho súrodenci nie sú výnimkou. Zhruba polovica všetkých Moldavcov v pracovnom veku sa rozhodla, že život v zahraničí je lepší ako život doma. Mzdy v Moldavsku sú žalostne nízke. Podľa oficiálnych štatistík je Moldavsko najchudobnejšou krajinou v Európe. Priemerný denný príjem nepresiahne tri doláre. To je menej ako v niektorých častiach Afriky.
Nie divu, že štátni zamestnanci očakávajú, že si prilepšia darčekmi od verejnosti, s ktorou majú do činenia. Drobná korupcia bujnie - začínajúc policajtmi očakávajúcimi za odpustenie pokuty za dopravný priestupok úplatok 3,5 dolára a končiac lekármi, ktorí čakajú peniaze alebo vecný darček za ošetrenie pacienta, obzvlášť však mimo ordinačných hodín. Iba málokto na najvyššej úrovni dáva lepší príklad. Finančné škandály sa množia tak vo vláde, ako aj v opozičných kruhoch. Nepočetná politická elita drancuje skromné štátne zdroje. Istý vlastník internetovej spoločnosti nie je schopný získať potrebnú licenciu, pretože politická strana, v ktorej na čele stojí jeho otec, nezachováva vládnu líniu. Taký je smutný obraz krajiny, ktorá by mohla byť svetom hojnosti. Pôda v Moldavsku je jednou z najkvalitnejších v Európe. S trochou zveličovania sa tu hovorí, že ak zasadíte do nej suchú palicu, vyrastie z nej ovocný strom. To je tiež dôvod, prečo sa o túto krajinu toľkokrát bojovalo; podrobili si ju najrôznejšie krajiny - Turecko, Rusko, Rumunsko a krátko nato Nemecko.
Hoci Moldavsko získalo v roku 1991 nezávislosť od ZSSR, Moldavci v posledných voľbách získali pochybnú povesť jediného voličstva v Európe, ktoré umožnilo nezreformovanej komunistickej strane znova sa dostať k moci. Komunistická vláda drží pevne pod kontrolou televíziu a rozhlas, takže ak by sa človek spoliehal výlučne na správy z médií, mohlo by sa stať, že sa nedozvie, čo sa kde v krajine deje. Táto vláda, rovnako ako všetky predchádzajúce, má svoje problémy - predovšetkým má plné ruky práce so separatistickou Podnesterskou moldavskou republikou na východných hraniciach. Ale bežní ľudia, pokiaľ sa dá, politiku ignorujú a zo všetkých síl sa snažia udržať sa v problematickej situácii pri živote.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 14:08