StoryEditor

Štát zrušil transakciu za štyri miliardy

21.07.2004, 00:00
Ministerstvo financií zohľadnilo žiadosť investora a zrušilo obchod, ktorý bol výsledkom pondelňajšej aukcie štátnych dlhopisov.

V pondelok ministerstvo akceptovalo ponuku jedného investora za štyri miliardy korún pri jednotnej cene 102,51 percenta nominálnej hodnoty cenného papiera. Pred aukciou sa obdobné cenné papiere na trhu dali kúpiť za 100,5 percenta nominálnej hodnoty. Ak by ministerstvo obchod nezrušilo, rozdiel v neprospech investora by tak mohol dosiahnuť 80 až 90 miliónov korún. Podľa informácií HN išlo o ČSOB. "Pondelkovú aukciu nebudeme komentovať," povedala pre HN manažérka komunikácie ČSOB Marta Krejcarová.
Podnetom na anulovanie obchodu bola podľa Petra Papanka z ministerstva financií žiadosť investora o zrušenie akceptácie jeho ponuky.
"Je to zaujímavý precedens. Na domácom ani na zahraničnom trhu sa s takým postupom nikto nestretol," povedal pre HN díler Slovenskej sporiteľne Pavol Jánošík. Týmto prístupom by sa podľa neho dali spochybniť aukčné podmienky, ktoré by nemuseli byť záväzné. Poradca ministra financií Peter Papanek však oponuje: "Precedens môžeme vylúčiť. Išlo o personálnu chybu investora. Metodika výpočtu bola zlá a omyl sa dá kvantifikovať." Podľa dílera VÚB Rastislava Habána, táto situácia skôr ukazuje na zastaraný systém vyrovnávania obchodov. Súhlasí však s tým, že zrušenie obchodu je "špecifikum Slovenska".
"Ministerstvo financií, ktoré je prostredníctvom Agentúry pre riadenie dlhu a likvidity prítomné na finančných trhoch, chce týmto činom potvrdiť, že je serióznym partnerom pre všetkých investorov, nezneužíva chyby spôsobené ľudským faktorom a ctí si trhové pravidlá a etické princípy," dodal Papanek. Aukcia ani emisia zrušená nebola, bude sa pokračovať podľa emisného plánu.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 23:37