StoryEditor

Ruhrgas uspel v privatizácii

19.08.2004, 00:00
Autor:
SITASITA

Víťazom tendra na kúpu rumunskej plynárenskej distribučnej spoločnosti Distrigaz Nord sa stala spoločnosť Ruhrgas a ďalšiu distribučnú spoločnosť Distrigaz Sud kúpi francúzsky Gaz de France. Informovalo o tom včera rumunské ministerstvo hospodárstva. Predaj dvoch najväčších rumunských distribútorov plynu, Distrigaz Sud a Distrigaz Nord, je kľúčovou požiadavkou v dohode vlády so zahraničnými veriteľmi a považuje sa za rozhodujúci krok v reforme energetického sektora Rumunska.
Podľa analytikov a priemerných odhadov je hodnota spoločnosti Distrigaz Sud, ktorá má približne 2,5 milióna zákazníkov v južnom Rumunsku a asi 400 miliónov dolárov podľa aktív. Hodnota Distrigaz Nord s 1,3 milióna klientom dosahuje približne 250 miliónov dolárov. Rumunská vláda ponúka 30-percentný podiel v oboch distribučných spoločnostiach, pričom investor musí zároveň kúpiť novoemitované akcie, čím zvýši svoj podiel na 51 percent.
O kúpu Distrigaz Sud bojovali energetické skupiny Gazprom, Enel, Ruhrgas a Gaz de France, pričom Enel, Gaz de France a Ruhrgas podali aj ponuky na odkúpenie Distrigaz Nord.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 21:46