StoryEditor

Stredná Európa láka indické technologické firmy

07.05.2004, 00:00
Zatiaľ čo v Spojených štátoch riešia problém, ako zabrániť rozsiahlemu outsourcingu (presúvaniu vedľajších činností firiem) do Indie, ktorá na tom úspešne zarába, indické firmy zasa presúvajú časť činností vlastných firiem do krajín strednej Európy. Veria pritom, že presunutie svojich vývojových centier do tejto "lacnejšej oblasti" aspoň trochu upokojí nahnevané odbory v USA a západnej Európe. Tie už niekoľko rokov protestujú proti presúvaniu prevádzok svojich podnikov do Indie.
Ako uviedli britské The Financial Times, India je úplným rajom outsourcingových aktivít a USA už koncom januára urobili obranný krok, keď prezident Bush podpísal zákon o čiastočnom zákaze outsourcingu, ktorý ročne stojí USA aj západné krajiny Európy stratu niekoľko tisíc pracovných miest. Ako sa však ukazuje, aj samotné indické firmy hľadajú lacnejšie lokality, a jednou z nich je aj stredná Európa. Najatraktívnejšími lokalitami sa pritom podľa amerického The Wall Street Journal zdajú byť Česká republika, Maďarsko a Poľsko, kde už indické firmy zakotvili alebo sa chystajú. Ako uviedla indická Národná asociácia softvérových spoločností Nasscom, je to čiastočne aj politická otázka. "Odpor k outsourcingu sa v Európe zmierni, ak sa prevádzky z iných krajín zasa presunú sem," uviedol pre WSJ viceprezident Nasscomu Sunil Mehta. Podľa denníka však politické dôvody nie sú jediné. Aj indické spoločnosti si dobre zvážia náklady a chcú byť čo najbližšie ku kľúčovým zahraničným firmám, ktoré otvárajú v súčasnosti svoje pobočky v strednej Európe. Okrem doteraz stále výhodných nízkych platov, ktoré sa časom môžu ako výhoda pominúť, je stredná Európa ideálna aj vďaka vysokokvalifikovaným zamestnancom s čoraz vyššími jazykovými znalosťami. "Stredná a východná Európa má skvelých inžinierov a ich jazykové znalosti nie sú obmedzené len na angličtinu," uviedol Kešav Panda, riaditeľ pre európske operácie indickej technologickej firmy Satyam Computer Services. Tá plánuje koncom tohto roka spustiť v Českej republike, Poľsku alebo Maďarsku softvérové vývojové centrum s približne 100 zamestnancami a tento počet neskôr zdvojnásobiť. Cieľom je zvýšiť európsky podiel ročných príjmov Satyamu na štvrtinu z terajšej šestiny. Príklad si berie z jedného z najväčších indických konglomerátov Tata Group, ktorá v minulom roku založila v Budapešti softvérovú pobočku Tata Consultancy Services so 160 odborníkmi.
Nemenej je Európa pre indické firmy dôležitá aj z toho pohľadu, že by rady znížili závislosť od USA. Tie sa na príjmoch indického technologického priemyslu podieľajú až dvoma tretinami. Nasscom predpokladá, že podiel Európy na indickom softvérovom priemysle, ktorý v minulom roku dosiahol celkom 12 mld. USD, vzrastie do piatich rokov z terajších 20 na približne 35 %.

Nízke náklady a kvalifikovaní zamestnanci lákajú Indov do KSVE
----------------------------------------------------------------------------------------

Tata Consultancy Services Ltd.
Krajina:
Maďarsko. Rok založenia: 2003
Počet zamestnancov: 160
Zameranie: softvérové aplikácie pre európskych zákazníkov

Satyam Computer Services Ltd.
Krajina:
ČR, Maďarsko alebo Poľsko. Rok založenia: 2004
Počet zamestnancov: spočiatku 100
Zameranie: soft. aplikácie pre európskych zákazníkov

Progeon Ltd.*
Krajina: Česká republika. Rok založenia: 2004
Počet zamestnancov: okolo 150
Zameranie: poradenské služby v európskych jazykoch pre amerických a európskych zákazníkov

* - divízia spoločnosti Infosys Technologies Ltd.

Podiel indického softvérového exportu vo svete (za fiškálny rok 2003/do konca marca)
USA 67,70%
Británia 14%
Ázia 7,90%
Zvyšok Európy 3,10%
Nemecko 2,60%
Belgicko 1,50%
Zvyšok Amerík 1,32%
Holandsko 1,10%
Afrika 0,80%
Zdroj: Nasscom, Dow Jones Newswires
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 13:29