StoryEditor

Paradajky majú blahodarný vplyv na srdce

03.08.2004, 00:00
Autor:
TASRTASR

Odborníci na správnu výživu už dlhší čas vedia o preventívnych účinkoch rajčín na organizmus človeka. Najnovší výskum Harvardovej školy verejného zdravia v americkom Bostone, na ktorom sa zúčastnilo 40 000 dobrovoľníčok, blahodarný vplyv rajčín na organizmus potvrdil.
Ženy, ktoré siahli po paradajkách sedemkrát v týždni alebo ešte častejšie, trpeli na ochorenia srdca a obehového systému oveľa zriedkavejšie ako tie, ktoré paradajky do svojho jedálneho lístka nezahrnuli.
K podobným výsledkom dospeli aj odborníci zo Spolkového inštitútu výživy v Berlíne. Tí zistili, že na zníženie hladiny tzv. zlého cholesterolu v krvi postačí vypiť denne pohár paradajkovej šťavy.
Ochranný vplyv rajčín na srdce a cievy dávajú experti do súvisu s lykopénom, obsiahnutým v tejto zelenine. Lykopén, ktorý obsahujú napr. aj jablká a šípky, patrí do skupiny karotinoidov a na rozdiel od iných účinných prírodných látok sa varením neznehodnotí.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 18:11