StoryEditor

Liečba exekúciou

15.08.2003, 00:00
Na Slovensku právo veriteľov získať späť svoj majetok nepatrí k úspešne uplatňovaným. Využívajú sa aj konkurzy. Tie trvajú dlho a je takmer pravidlom, že výťažok z predaja majetku úpadcu je žalostne nízky.

Politici a vysokí úradníci zo silových rezortov vo vybraných kauzách s obľubou komentujú postup trestných orgánov, vrátane sudcov. Na druhej strane mlčaním prechádzajú najmä známe konkurzné kauzy, v ktorých sa mnoho veriteľov domáha pohľadávok. Spoločný menovateľ nachádzame v kauzách nebankových subjektov. Je tu rozmer trestný aj súkromnoprávny -- nároky veriteľov. Áno, štát upozorňoval, že je nanajvýš riskantné ukladať peniaze do spoločností "kde sa sľubujú zisky z rozumu". Napriek tomu právny štát veriteľovi umožňuje vynucovať si dlžnú sumu z akéhokoľvek obchodného vzťahu, je ním, pochopiteľne, aj pôžička. Pritom nie je dôležité, či problémy veriteľa niekto úmyselne spôsobil, či bol niekto obvinený alebo odsúdený.
Aj pri toľko kritizovaných nebankových subjektoch sa možno domáhať vrátenia vložených peňazí a pozícia veriteľa formálne nie je slabšia ako pozícia banky, ktorá požičala a nevrátili jej -- častá situácia v našom nedávnom ekonomickom vývoji. Najmä ak chýbali zaisťovacie mechanizmy. Na Slovensku právo veriteľov získať späť svoj majetok nepatrí k úspešne uplatňovaným. Využívajú sa aj konkurzy. Tie trvajú dlho a je takmer pravidlom, že výťažok z predaja majetku úpadcu je žalostne nízky. Navyše, žiadny úrad na Slovensku nemá komplexný prehľad o tom, v akej miere sú veritelia uspokojovaní a koľko sa strovilo v konkurze (zákonitá odmena správcovi, náklady na ukladanie písomností atď.). Ukazuje sa, že úspešnejší nástroj vymáhania pohľadávok je exekúcia. Počas minulého roka sa podarilo veriteľom týmto spôsobom vrátiť vyše dve miliardy korún. Že je to efektívny nástroj, sa potvrdilo pred dvoma týždňami v ČR. Financujúca banka exekúciami účinne zatlačila na spoločnosti Václava Fischera. Inak by ho asi nič nedonútilo rýchlo si nájsť investora a pokračovať pod svojím menom ďalej. Právnici veriteľskej banky spolu s ďalšími veriteľmi určite kalkulovali s návrhom na konkurz. Vyšlo im zrejme, že by neriešil problém banky -- ohrozenie požičaných peňazí. Česká a slovenská úprava konkurzu je podobná. Ministerstvo spravodlivosti SR zverejnilo legislatívny zámer nového zákona o úpadku. Naliehavé je tiež hľadať riešenie pre stovky bežiacich konkurzov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 03:37