StoryEditor

Desiatky miliónov eur prídu z únie na reformu školstva

06.01.2004, 23:00
Rezort školstva bude v najbližších rokoch čerpať prostriedky z Európskeho sociálneho fondu, ktorý je jedným zo štrukturálnych fondov EÚ. Slovensko bude pri čerpaní rozdelené na Bratislavský región a zvyšok krajiny.
Rezort školstva bude v najbližších rokoch čerpať prostriedky z Európskeho sociálneho fondu, ktorý je jedným zo štrukturálnych fondov EÚ. Slovensko bude pri čerpaní rozdelené na Bratislavský región a zvyšok krajiny. Pre prvý je určený Jednotný programový dokument NUTS II - Bratislava Cieľ 3, ktorého hlavným cieľom je zvýšenie konkurencieschopnosti regiónu prostredníctvom udržateľnosti vysokého ekonomického potenciálu a rozvoja ľudských zdrojov. Na zvyšok krajiny sa bude vzťahovať Sektorový operačný program Ľudské zdroje zameraný na rast zamestnanosti založený na kvalifikovanej a flexibilnej pracovnej sile. Riadiacim orgánom bude Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR, platobným orgánom Ministerstvo financií SR. Sprostredkovateľskú úlohu na seba prevezme Ministerstvo školstva SR, úlohou Sekcie európskej integrácie bude zabezpečenie čerpania prostriedkov zo štrukturálnych fondov EÚ v rezorte školstva.

Finančné detaily
Pre rezort školstva je v rokoch 2004 až 2006 určených 64,2 milióna eur. Na Sektorový operačný program Ľudské zdroje ide z tejto čiastky 50,7 mil. eur, zvyšných 13,5 mil. je určených na Jednotný programový dokument NUTS II - Bratislava Cieľ 3. Spolufinancovanie zo slovenskej strany môže dosiahnuť 27,2 milióna eur. Súkromný sektor si musí zabezpečiť vlastné zdroje na spolufinancovanie projektu vo výške päť percent, pri verejnom sektore spolufinancovanie nie je podmienkou. Generálny riaditeľ Sekcie európskej integrácie Ministerstva školstva SR Ivan Hromada predpokladá, že cez verejný sektor pôjde minimálne 65 percent prostriedkov.

Ako na to
Cieľom pomoci je podpora reformy školstva. Ministerstvo školstva bude prostredníctvom svojej internetovej stránky a vybraných médií dvakrát ročne vyzývať na predkladanie projektov, pričom prvá výzva by sa mala objaviť v marci. Úspešní žiadatelia budú mať nárok na príspevok z ESF. Podľa Hromadu by sa uchádzači o podporu mali snažiť vtesnať do limitov vymedzených operačným programom. "Možno by bolo lepšie spraviť projekty viac otvorené a nešpecializovať ich na jednu cieľovú skupinu," odporúča možným predkladateľom projektov. Ak napríklad škola zriadi počítačovú učebňu, okrem svojich študentov a zamestnancov môže vyjsť v ústrety potrebám samosprávy alebo inej skupiny v danej lokalite.

Pre koho
Prijímateľmi pomoci z európskeho sociálneho fondu budú najmä školy, univerzity, vzdelávacie inštitúcie, inštitúcie výskumu a vývoja, organizácie priamo riadené ministerstvom školstva, orgány štátnej správy v školstve (krajské školské úrady) a vyššie územné celky a obce. Z prostriedkov ESF nebude možné financovať investičné projekty, keďže rekonštrukcia škôl a školských zariadení sa bude financovať z Európskeho fondu regionálneho rozvoja prostredníctvom Operačného programu Základná infraštruktúra

Peniaze z ESF pre rezort školstva sú určené na:

- odborné vzdelávanie - adaptovanie učebných osnov na potreby trhu práce, prepojenie školského prostredia s trhom práce
- terciárne vzdelávanie (modernizácia vysokoškolského vzdelávania, vysoké školy ako poskytovatelia ďalšieho vzdelávania)
- ďalšie vzdelávanie (budovanie systému ďalšieho vzdelávania, ďalšie vzdelávanie učiteľov, ďalšie vzdelávanie zamestnancov štátnej správy)
- kariérne poradenstvo (rozvoj ľudských zdrojov v kariérnom poradenstve, vývoj nových metód)
- rozvoj ľudských zdrojov vo výskume a vývoji
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/europa, menuAlias = europa, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. apríl 2024 00:48