StoryEditor

Senátori si prezreli ešte šokujúcejšie zábery mučenia

13.05.2004, 00:00
Americkí senátori mali včera možnosť oboznámiť sa na vysoko utajovanom zasadnutí s ďalšími fotografiami a najmenej jednou videonahrávkou, ktoré zobrazovali mučenie irackých väzňov americkými vojakmi. Informovala včera spravodajská televízia MSNBC.

Týranie zobrazené na nových snímkach v mnohom prekračovalo sexuálne ponižovanie na fotografiách už zverejnených americkými a britskými médiami. "Americká verejnosť musí pochopiť, že hovoríme o vraždách a znásilňovaní," vyhlásil republikánsky senátor z Južnej Karolíny Lindsey Graham. Na prezretie fotografií v ostro stráženej miestnosti Kapitolu mali zákonodarcovia tri hodiny, potom sa snímky vrátili späť do Pentagónu. Aj keď rozhodnutie ešte nepadlo, je málo pravdepodobné, že by sa Bushova administratíva rozhodla zábery zverejniť. Niektorí kongresmani to však požadujú, pretože podľa ich názoru by sa aféra priblížila skôr ku koncu, než aby sa týždeň po týždni postupne všetky zábery vynášali na svetlo sveta. "Ak sa tieto fotografie a nahrávky zverejnia, určite sa celá situácia ešte viac vyostrí," zdôraznil minister obrany Donald Rumsfeld a jeho názor zastáva aj viceprezident Dick Cheney. "Nechceli by sme, aby v dôsledku zverejnenia týchto záberov niektorí vinníci unikli spravodlivosti. Tiež si neželáme, aby sa niektorí nevinní ľudia takto stali predmetom očierňovania. Nesmie ísť iba o predmet senzácie," dodal viceprezident vo vysielaní Fox News.
Americká televízia CBS, ktorá ako prvá nedávno informovala o škandalóznych fotografiách, mala v noci nadnes odvysielať aj ďalší šokujúci záznam - akýsi videodenník istej americkej vojačky o podmienkach vo väzniciach Abú Ghraib a tábore Bukka. "Nenávidím to tu, chcem ísť domov. Toto je piesočná zmija, ak vás pohryzie, zomriete do šiestich hodín. U nás na to zomreli už dvaja väzni, ale komu to prekáža? Je aspoň menej ľudí, o ktorých sa musíme starať," hovorí vojačka na zázname. Vojak z tábora Bukka obvinený z mučenia zas hovoril o absolútnom nedostatku strážcov vo väzniciach, raz dokonca musel strážiť 535 väzňov.
Už zverejnené fotografie sa podľa zdrojov amerických médií v drastickosti nemôžu ani porovnať so zábermi, ktoré má k dispozícii vláda a Kongres. Pritom už tie vyvolali nielen vlnu medzinárodnej a kritiky, ale aj násilné reakcie. Islamistická webová stránka prepojená s teroristickou sieťou Al-Kajdá totiž v utorok zverejnila zábery sťatia amerického civilného pracovníka v Iraku - 26-ročného Nicka Berga z West Chesteru (predmestie Filadelfie). Video malo titulok: Abú Músáb az-Zarkáwí ako popraví Američana. No podľa amerických médií nebolo jasné, či muž na nahrávke bol skutočne spolupracovník Usámu bin Ládina az-Zarkáwí. Terorista po prečítaní svojho prejavu vytiahol spod odevu dlhý nôž, ktorým Nicka Berga podrezal. Počas popravy zločinci kričali: "Allah Akbar (boh je veľký)!" Podnikateľ Berg podľa slov svojho otca išiel do Iraku s cieľom pomáhať.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 06:00