StoryEditor

Pohyb v SDKÚ -- platforma alebo strana

10.11.2003, 23:00
Podľa informácií, ktoré HN získali, sa má 16. novembra zísť 11 členov poslaneckého klubu SDKÚ, ako aj ďalších sympatizantov, aby ohlásili založenie názorovej platformy v SDKÚ. Ďalším krokom má byť etablovanie sa tejto platformy ako samostatnej politickej strany, a to v krátkom čase.
V najbližších dňoch, pravdepodobne už dnes, sa zíde poslanecký klub SDKÚ, aby riešil situáciu, ktorá vznikla po vyhlásení exministra obrany Ivana Šimka o vytvorení platformy v rámci strany. Ako HN informoval poslanec SDKÚ Roman Vavrík, o zvolanie poslancov požiadal predsedu klubu Milana Horta. "Musíme si vyjasniť, o čo komu ide a diskutovať o otázkach, ktoré jednotliví poslanci vnímajú ako problém," uviedol.
Šimko krátko po svojom odvolaní z funkcie ministra obrany vystúpil s kritikou vnútorných pomerov v SDKÚ. Neskôr označil pomery v strane za "choré". Nervozita v radoch strany nevzniká podľa Šimka z dôvodu jeho odvolania, ale príčinou je predovšetkým strata popularity SDKÚ, ktorú vnímajú členovia strany v jej nižších organizačných štruktúrach. To v nich vyvoláva presvedčenie, že sa musí konať. Odmietol výklad, že ide o riešenie jeho osobných problémov. "Ak SDKÚ stráca voličov, mali by sme sa nad tým zamyslieť, pretože o tých voličov nám ide."

Rátanie pred rozpočtom

Ak sa nová platforma etabluje ako samostatná politická strana, stratí vládna koalícia definitívne väčšinu v parlamente. V súčasnosti sa opiera o 75 hlasov členov poslaneckých klubov vládnych strán a zatiaľ lojálne s ňou hlasujú aj traja nezávislí poslanci, exčlenovia ANO. Nová situácia by mohla skomplikovať prijímanie štátneho rozpočtu na rok 2004. Tu nie je jednoznačne istá ani podpora SMK, ktorá trvá na dorovnaní priamych platieb pre poľnohospodárstvo na úroveň 55 percent priemeru v EÚ. Určitú podporu pritom našla v ANO, ktorá pripúšťa zvýšenie deficitu štátneho rozpočtu o 0,1 percenta, keď by sa našli potrebné zdroje. S týmto však nesúhlasí minister financií Ivan Mikloš.

Počty členov poslaneckých klubov
Koalícia
SDKÚ  28 Možný odchod 7 až 11 členov klubu
SMK 20  
KDH 15  
ANO 12  
Nez. - hlasujú s koalíciou 3 3  
Opozícia
Smer 25  
ĽS-HZDS 25  
KSS 11  
nKNP - ĽÚ 11 Odchod zo strany ohlásil Igor Pinkava, ostáva v klube
01 - Modified: 2002-11-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slovan naďalej bez domácej prehry 02 - Modified: 2002-11-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V Jurkemikovej nominácii dve zmeny
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 10:37