StoryEditor

Zákon nevzbudzuje obavy

18.07.2003, 00:00

Obchodníci sú síce presvedčení, že zákon o obchodných reťazcoch, ktorý nadobudne účinnosť 1. septembra, je v rozpore s ústavou, zvažujú však, či vôbec ešte má význam podávať podnet na Ústavný súd SR. Podľa predsedu Predstavenstva COOP Jednota Slovensko Adriána Ďurčeka znenie zákona obchodníkom neumožňuje združovať sa do väčších celkov, ktoré by im umožnili získať väčšiu ekonomickú silu, pričom podľa Ústavy SR je možné obmedziť právo slobodne sa združovať len zákonom a iba v prípade ochrany bezpečnosti štátu či verejného poriadku. A. Ďurček uviedol, že ak by parlament schválil takúto právnu normu pred rokom, určite by s podnetom na Ústavný súd neotáľali. Ak by tak urobili teraz, je viac ako pravdepodobné, že súd by sa k zneniu zákona nevyjadril skôr, ako sa Slovensko začlení do EÚ. Po vstupe do únie už obchodníci nebudú mať problém dohodnúť sa na dodávkach tovaru od výrobcov z Maďarska, Poľska či Rakúska.
Možnosť, že slovenskí výrobcovia nedokážu konkurovať zahraničným dodávateľom, úplne nevylúčil ani marketingový riaditeľ spoločnosti Topvar Jozef Nemec. Tvrdí však, že zákon, ktorý aj keď prišiel neskoro, umožní hlavne menším výrobcom etablovať sa v obchodných reťazcoch a dostať sa s ich výrobkami do povedomia ľudí.
Obchodníci sa netaja tým, že bude možné niektoré ustanovenia, ktoré nie sú presne sformulované, obchádzať. "Zákon bol prijatý len preto, aby bol," zdôraznil riaditeľ spoločnosti Ahold Retail Slovakia František Csivre. Podľa neho schválený zákon nikoho nezvýhodňuje ani neznevýhodňuje, takže nebude mať pozitívny, ale ani negatívny vplyv na vzťah obchodu a výroby.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 02:07