StoryEditor

Jednotný poplatok za vklad 2000 Sk

26.10.2003, 23:00
Expresné príplatky za urýchlený vklad práva k nehnuteľnosti v katastroch by sa mali stať realitou od 1. januára budúceho roka.

Expresné príplatky za urýchlený vklad práva k nehnuteľnosti v katastroch by sa mali stať realitou od 1. januára budúceho roka. Poslanci parlamentu v piatok nepodporili ani ich nezavedenie, ani posunutie ich vyberania o polroka, prípadne o rok, ako navrhovali niektoré výbory. Podľa šéfa sekcie daňovej a colnej ministerstva financií Branislava Ďurajku päťtisícové poplatky, ktoré žiadateľovi umožnia zápis už do 15 dní celý proces urýchlia. "Dostanú sa tak do štátneho rozpočtu a nie do vreciek úradníkov, česť výnimkám," povedal Ďurajka. Príplatky zároveň podľa neho prispejú k spružneniu trhu s nehnuteľnosťami.
Predsedníčka úradu geodézie, kartografie a katastra nehnuteľností Jelena Hudcovská sa však nádejá, že novelu zákona o správnych poplatkoch, ktorá expresné príplatky zavádza, prezident nepodpíše a zopakuje sa tak situácia spred dvoch rokov. Dôvodom je obava, že niektoré z katastrov nebudú môcť žiadateľom o zrýchlený zápis vyhovieť a príplatky im budú musieť vracať. Napriek tomu, že sa po niektorých opatreniach v mnohých katastroch situácia pri dodržiavaní lehôt v ostatnom roku zlepšila, v súčasnosti bojujú s návalom žiadostí o zriadenie záložného práva z bánk. Kritická je najmä Bratislava, kde v niektorých obvodoch potrebujú katastre na zápis vlastníctva namiesto uzákonených 30 dní až sedem mesiacov. Podľa úradu, tejto situácii nepomôže ani pripravovaná novelizácia katastrálneho zákona, v ktorom sa navrhuje predĺžiť tridsaťdňovú lehotu na 60 dní.
Novela zákona o správnych poplatkoch okrem sporných rýchlostných poplatkov za prednostný vklad upravuje aj základný poplatok za vklad. Ten v súčasnosti predstavuje 0,1 percenta z ceny nehnuteľností, najmenej však 500 alebo najviac 10-tisíc korún. Po novom bude jednotný pre všetky nehnuteľnosti, a to 2-tisíc korún.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/slovensko-a-svet, menuAlias = slovensko-a-svet, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
25. apríl 2024 07:34