StoryEditor

Dizajn nábytku 2002

28.08.2002, 00:00

Miláno --severotalianska metropola, synonymum módy, architektúry, hudby, priemyslu. Módne prehliadky, pamiatky ako impozantný gotický dóm či pasáž Viktora Emanuela II., tóny božskej opery La Scala -- Miláno súčasnosti aj ako symbol najmodernejšieho dizajnu nábytku.
Inšpirujúci, originálny, nekonvenčný, dômyselný, ekologický -- tieto atribúty sa najčastejšie spájajú s nábytkovým dizajnom súčasnosti. Taliansko, veľmoc nábytkového dizajnu, je sídlom nebývalého množstva prosperujúcich firiem, s názvami a produktmi naozaj od A po Z. Pre firmy je dizajn ich produktov otázkou koncepcie, a preto dávajú priestor dizajnérom z celého sveta. No a potom sme každoročne svedkami invázie noviniek a trendov. Smerovanie aktuálnych nábytkových trendov na rok 2002 sa dá vyjadriť v skratke takto:
1. komunikácia s nábytkom, organické tvary a nové spôsoby relaxácie,
2. ekológia, pomoc a príležitosti pre tretí svet,
3. skladanie, montovateľnosť, variabilita
4. štruktúra, textúra, materiál, farba,
5. jednoduchosť a detail
6. vtip, hra, nové prístupy
Podľa týchto kategórií je možné určiť trendy v dizajne nábytku na rok 2002, ktoré stelesňujú aj vybraté modely:
Relaxačné ležadlo Boa (1) tvorí 90-metrový pás zamatu, čalúnený elastickým polyuretánom a prepletený do neohraničeného tvaru. Boa trochu pripomína nepravidelnú "vianočku" a poskytuje možnosť ležať, sedieť, oddychovať v rôznych polohách, pôžitkársky sa vyvaľovať. Boa získala prvenstvo v rebríčku desiatich najlepších nábytkov v Miláne 2002, keď sa bral do úvahy prvý dojem a kritériom hodnotenia boli emócie. Autormi dizajnu sú Brazílčania, bratia Fernando a Humberto Campanovci, výrobca firma Edra.
"Chudobní ľudia v Brazílii si robia rohože a miesta na spanie jednoduchým prekrývaním rôznych druhov zvyškov látok. My sme začali s touto tradíciou chudobných a dospeli sme k Sushi," hovorí jeden z bratov Campanovcov, ktorí sú autormi taburetky Sushi (2). Je vytvorená z rôznych zvyškov látok, ktoré sú pripevnené na kotúč stočeného pružného materiálu. Vlna, popruhy, koberce, gumy sú spolu zrolované. Objekt môže získať vlastný tvar podľa jednotlivých materiálov tak, ako s nimi manipuluje tvorca umelec podľa návodu bratov Campanovcov.
Sedačka Damier (3) disponuje tromi časťami zo štvorcových modulov, ktoré môžu meniť uhol sklonu operadla aj sedadla, a tak zaujímať rôzne polohy na sedenie. Sedačku tvorí oceľová pochrómovaná konštrukcia, nohy a čalúnenie (polyuretán). Jej variabilita poskytuje polohu zoči-voči, trojsedačku a ďalšie odvodené kompozície. Autorom dizajnu je Francesco Binfaré.
Nový koncept prijala tento rok firma Plank pre všetky svoje nábytky, staršie či nové. Dobrý dizajn pre protagonistov firmy znamená nielen tvar a príjemné balenie. Ide skôr o úplný výrobok a zachytenie časti tvorivého procesu. Nová farebná textúra, založená na puntičkárskom, technickom a estetickom výskume, interpretovaná ako povrch a farebné pohľady na výrobok. Snaha interpretovať expresívnu silu farby a kvalitu materiálu objektu, to je najdôležitejší aspekt farebnej textúry. Vďaka nej kolekcia Plank získala nový obal, ktorého cieľom nie je len nová farebnosť, ale aj nová forma páskovanej textúry s nepatrným reliéfom. Stolička Supersonic (4), dizajn Björn Dahlström, je tiež reprezentantom týchto výrobkov. Používa grafické kvality na komunikáciu prostredníctvom dvoch otvorov v operadle. Otvory dodávajú tvaru spojenej škrupiny operadla a sedadla ľahkosť a transparentnosť. Viditeľná je hrúbka materiálu na hranách stoličky a hra zaoblenia škrupiny v malých serpentínach. Materiál -- plast -- ponúka komfortné sedenie, pričom stolička môže mať viaceré podnože, a tak slúžiť na jedálenské sedenie či pracovný kancelársky účel.
Konferenčný stolík či skôr kontajner Cicco (5) predstavuje súčasný názor na komunikáciu s predmetmi -- stolík je navrhnutý v podobe multifunkčnej kocky z lakovaného dreva a centrálne umiestneného priesvitného pásu a je súčasťou kolekcie Livi´t. Autorom dizajnu stolíka je Theo Williams, ktorý ho navrhol v rámci kolekcie pre firmu Fiam.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 07:08