StoryEditor

Dzurinda pozval Gatesa na Slovensko

05.12.2001, 23:00

Slovenský premiér Mikuláš Dzurinda a minister školstva Milan Vtáčnik sa včera v Prahe stretli so šéfom Microsoftu Billom Gatesom. Podpísali Dokument o zámere spolupracovať, ktorý vyjadruje záujem oboch strán o spoluprácu pri prechode SR k informačnej spoločnosti a pri zvýšení efektivity verejnej správy.
"Jasne som deklaroval úsilie vlády SR, aby sa aj na Slovensku informačné technológie presadzovali, uplatňovali, efektívne zavádzali a aby sa nerozvíjal len obchod medzi slovenskými firmami a takými korporáciami, ako je Microsoft, ale aby mohol Microsoft raz na Slovensku aj investovať," uviedol po stretnutí M. Dzurinda.
Slovenskí predstavitelia sa zoznámili s technologickými riešeniami, ktorými chce Microsoft umožniť zmodernizovanie štátnej správy a jej komunikácie s občanmi. Podľa Dzurindu je veľmi dôležité, aby sa pomocou výpočtovej techniky zabezpečovala väčšia transparentnosť a obmedzoval sa priestor na korupciu a aby sa urýchlila administratíva.
V školstve Microsoft poskytne do 30 povolení na používanie svojich hlavných produktov v oblasti vedy a softvérového vývoja na troch slovenských univerzitách, čím sprístupní najmodernejšie technológie študentom. Na záver stretnutia B. Gates vyjadril spokojnosť s rastom počítačovej gramotnosti v SR a slovenský premiér zasa pozval zakladateľa a vedúceho softvérového architekta spoločnosti Microsoft na Slovensko.
Spoluzakladateľ Microsoftu B. Gates, majetok ktorého sa odhaduje na 60 mld. USD, navštívil včera Prahu už druhýkrát. Včerajší program bol rýdzo pracovný až na krátke súkromné stretnutie s V. Havlom. Vo Veľtržnom paláci otvoril konferenciu Developer Days, na ktorej predstavil nový súbor vývojových nástrojov Microsoft Visual Studio.NET. Na raňajkách s poprednými českými politikmi na čele s predsedom Poslaneckej snemovne Václavom Klausom predstavil aj technické riešenia pre elektronickú štátnu správu. B. Gates prezentoval napríklad projekt Government Gateway pre britskú štátnu správu, ktorý je založený na platforme Microsoft .NET Enterprise Server.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 13:36