StoryEditor

Juščenko: Termín nového kola do piatich dní

02.12.2004, 23:00
Termín opakovaného druhého kola prezidentských volieb na Ukrajine by podľa lídra ukrajinskej opozície Viktora Juščenka mohol byť stanovený najneskôr v priebehu štyroch alebo piatich dní.

Termín opakovaného druhého kola prezidentských volieb na Ukrajine by podľa lídra ukrajinskej opozície Viktora Juščenka mohol byť stanovený najneskôr v priebehu štyroch alebo piatich dní. "Najvyšší súd by sa mal vysloviť o platnosti volieb počas jedného alebo dvoch dní. Ústrednej volebnej komisii bude trvať jeden alebo dva dni, kým stanoví dátum, a parlament bude následne hlasovať o tomto rozhodnutí," vyhlásil Juščenko. Opozičný líder zároveň vyslovil presvedčenie, že najvyšší súd vyhlási druhé kolo prezidentských volieb z 21. novembra za neplatné pre rozsiahle podvody.
Ruský prezident Vladimir Putin ostro kritizoval požiadavku ukrajinskej opozície na
opakovanie druhého kola ukrajinských prezidentských volieb. Podľa Putina by bolo opakovanie druhého kola nezmyselné. "Hlasovanie sa môže opakovať trikrát, štyrikrát, dvadsaťpäťkrát, kým jedna zo strán nedosiahne výsledky, ktoré potrebuje," vyhlásil sarkasticky. Počas včerajšieho stretnutia so svojím ukrajinským kolegom Leonidom Kučmom opäť varoval Západ pred zasahovaním do ukrajinskej krízy.
Americký prezident George W. Bush včera uviedol, že ak sa budú na Ukrajine konať nové voľby, mali by byť slobodné, spravodlivé a bez zasahovania zo zahraničia. "Postoj našej vlády je taký, že sa musí rešpektovať vôľa obyvateľov," povedal Bush.
Český prezident Václav Klaus ako optimista verí, že situácia na Ukrajine musí mať dobré riešenie, ale ako realista vidí mnohé otázniky. Osobne však dúfa, že Ukrajina nájde domáce riešenie sama. Ukrajincov by som poprosil, aby rokovali, aby negociovali, aby sa rozprávali tak dlho, ako dlho bude treba. Musia sa dohodnúť na tom, na tom, na tom... Ale hlavne, musia si dať vzájomné záruky, že keď jeden vyhrá a druhý prehrá, tak nenastane nejaká tvrdosť voči tomu druhému. To je potrebné podpísať, uviedol český prezident v rozhovore pre Český rozhlas.
Európsky parlament včera vyzval ukrajinské úrady, aby zrušili výsledky druhého kola prezidentských volieb a zorganizovali opakované hlasovanie. Nezáväzná rezolúcia europarlamentu zároveň hrozí Kyjevu sankciami v prípade, že pri riešení krízy dôjde k násiliu.
Európska únia chce v blízkej budúcnosti rozvíjať svoje vzťahy s Kyjevom na základe úzkeho partnerstva skôr ako budúceho členstva Ukrajiny v EÚ, hoci ani to v dlhodobejšom časovom rámci nevylučuje. Povedala to včera v Bruseli komisárka pre vonkajšie vzťahy Benita Ferrerová-Waldnerová. Otázka ukrajinského členstva v únii momentálne nie je aktuálna, povedala komisárka novinárom. Dvere síce nezatvárame, ale vytvorili sme osobitnú politiku pre nových susedov, vysvetlila postoj Bruselu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 07:42