StoryEditor

HNClub: Ďalší rozpočet bude už nastavený na viac rokov

23.06.2004, 00:00
Budúcoročné východiská štátneho rozpočtu, ale podľa neskoršej diskusie najmä decentralizácia verejných financií na samosprávy pritiahli včera pozornosť účastníkov diskusného fóra HNClubu Klubu Hospodárskych novín.

Na podpredsedu vlády a ministra financií Ivana Mikloša sa po úvodných slovách zosypali otázky typu, čo majú robiť biedni ľudia v menších sídlach, ktorí nežijú vo veľkých finančne lepšie zabezpečených mestách, čo s vysokou sadzbou dane z pohonných látok v porovnaní s inými okolitými krajinami, alebo či sa vláda nezahráva s protiústavnosťou, ak sa v súvislosti s pozemkami pre Kiu hovorí o vyvlastňovaní pôdy. Zaznela aj otázka, čo bude s chudákom poľnohospodárom, ktorému sa sľubuje 40 percent dotácií do prvovýroby a nedostane z nich napokon viac ako 27 percent. Mikloš odpovedal aj na to, prečo sa upustilo od zavedenia rovnakých motivačných stimulov, ktoré platia pre doplnkové dôchodkové poistenie a upierajú sa životnému poisteniu.
Minister zdôraznil, že za posledné dva roky sa mu podarilo zaviesť do spôsobu prípravy rozpočtu výrazné zmeny. Patrí k nim tvrdé rozpočtové obmedzenie, čím sa podarilo zastaviť tvorbu nových skrytých dlhov, ktoré v rozpočtoch do roku 2002 boli neustále. Budúcoročný rozpočet by mal byť už vo väčšej miere nastavený na viac rokov. Mikloš hovorí, že východiská sú schválené na tri roky a návrh štátneho rozpočtu bude predložený tiež ako trojročný s tým, že záväzný bude prvý rok. Tie ďalšie dva roky nebudú schvaľované ako záväzné ukazovatele, ale malo by to byť už tak nastavené, že zmeny oproti tomu, čo bude schválené, sa budú robiť len v odôvodnených prípadoch. Ďalšou zásadnou a kvalitatívnou zmenou je programové rozpočtovanie, čo znamená, že je to rozpočtovanie orientované na výsledky tak, že všetky rezorty by mali mať výdavky rozpísané do konkrétnych projektov, konkrétnych programov.
Aby sa začiatkom budúceho roka mohla uskutočniť fiškálna decentralizácia, mali by byť všetky potrebné zákony k tomu schválené v septembri tohto roku, povedal Mikloš. Z dielne jeho ministerstva vychádza návrh, aby sa celá daň z príjmov fyzických osôb stala príjmom obcí a vyšších územných celkov. Navrhuje, aby 70,9 percenta z tejto dane z príjmu fyzických osôb dostali obce, 27 percent z nej by mali dostať vyššie územné celky a 2,1 percenta z nej by bolo rezervou. Výšku dane nebude určovať obec, ale bude sa stanovovať celoštátne zákonom o dani z príjmov a správcom dane budú daňové úrady.
Ďalej by podľa návrhu ministerstva sto percent vybranej dane z motorových vozidiel, ktorá má nahradiť cestnú daň, bolo príjmom vyšších územných celkov a taktiež sto percent vybranej dane z nehnuteľnosti by bolo príjmom obcí. Spravodlivé delenie prostriedkov medzi obce by mali zabezpečiť presne stanovené a podľa Mikloša spravodlivé kritériá.
Vystúpenie ministra financií Ivana Mikloša na HNClube i diskusiu uverejníme v najbližších dňoch.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/aktualny, menuAlias = aktualny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 07:43