StoryEditor

Iránsky líder sľúbil vybudovať silnejší Bam

29.12.2003, 23:00
Autor:
HNHNTASRTASR
Včerajšok bol pravdepodobne posledným dňom, keď ešte existovala nádej, že sa pod troskami v zemetrasením postihnutej oblasti na juhovýchode Iránu podarí nájsť živých ľudí, domnievajú sa záchranári. Pátracie tímy už v ruinách nachádzajú iba znetvorené mŕtvoly. V skorých ranných hodinách sa záchranárom v Bame podarilo vytiahnuť spod trosiek živé šesťmesačné dieťa, nachádzajúce sa v náručí svojej mladej matky, ktorá bola už najmenej jeden deň mŕtva.
Jeden z predstaviteľov provincie Kermán uviedol, že najhoršie zemetrasenie na svete za ostatných najmenej desať rokov si pravdepodobne vyžiadalo viac ako 30 000 obetí na životoch. Minister vnútra Abdul Wáhid Musáwí-Lárí informoval, že z trosiek dosiaľ vytiahli približne 20 000 mŕtvych tiel, ale konečný počet obetí bude zrejme oveľa vyšší. Asi 30 000 ľudí bolo pri prírodnej pohrome zranených. Humanitárni pracovníci odhadujú, že v oblasti mesta Bam prišlo o strechu nad hlavou viac ako 100 000 obyvateľov. V postihnutom regióne už hrozí vznik epidémií. Pri pochovávaní nie je dostatok času na to, aby boli mŕtvoly umyté v súlade s islamskými rituálmi. Mŕtve telá iba postriekajú dezinfekčnými prostriedkami a ukladajú do jám vyhĺbených rýpadlami. Hoci niektorých z tých, ktorí prežili, ubytovali v stanoch, ďalší museli stráviť tretiu noc vonku, pričom teplota sa pohybovala okolo siedmich stupňov Celzia.
Do zdevastovaného mesta Bam včera pricestoval iránsky najvyšší vodca, ajatolláh Alí Chameneí a prisľúbil jeho opätovné vybudovanie. "Zdieľame s vami váš smútok, tí, ktorých sme stratili, sú našimi deťmi. Postavíme Bam, ktorý bude silnejší než ten predtým," vyhlásil iránsky líder.
Veľká Británia včera oznámila, že pošle do Iránu 500 stanov. V tých by mali byť ubytované rodiny, ktoré prišli pri zemetrasení o strechu nad hlavou. Británia dá tiež iránskym úradom k dispozícii dve lietadlá, ktoré by mali byť použité na dovážanie humanitárnych zásob do postihnutej oblasti. Do Iránu medzitým odleteli štyri jordánske lietadlá s humanitárnymi zásobami a mobilnou nemocnicou. Do Iránu posiela ďalšiu pomoc aj Česká republika. Vojenský špeciál má priviesť na juhovýchod Iránu ďalšiu českú humanitárnu pomoc - stany, lieky, zdravotnícky materiál a tablety na úpravu vody. Česká diplomacia zatiaľ na humanitárnu pomoc Iránu vyčlenila päť miliónov Kč (6,25 milióna Sk), ďalšie prostriedky poskytli rezorty vnútra a zdravotníctva. O prípadnej ďalšej pomoci bude česká vláda rokovať až na svojej najbližšej schôdzi 7. januára. Do zemetrasením postihnutých oblastí v Iráne odcestujú dnes rakúski špecialisti na pitnú vodu z rakúskeho Červeného kríža. Tím bude spolupracovať s podobnými skupinami Červeného kríža z Nórska, zo Švédska, z Fínska, Nemecka, zo Španielska a z Japonska. Ich náplňou bude produkcia pitnej vody pre postihnuté obyvateľstvo.

Slovenskí záchranári doteraz vytiahli 21 obetí

Slovenským záchranárom, ktorí v sobotu popoludní odleteli do zemetrasením postihnutého Iránu, sa zatiaľ podarilo z ruín vytiahnuť 21 tiel obetí. "Možnosť, že sa nám podarí objaviť živých, je minimálna," uviedol v telefonickom rozhovore veliteľ záchranného tímu Emil Gažo. Za hlavný dôvod považuje to, že "domy miestneho obyvateľstva sú postavené z nepálených hlinených tehál pozliepaných pieskom, takže ich obyvatelia boli pod nimi pochovaní zaživa". Spojenie so záchranárskym modulom, ktorý pôsobí priamo v epicentre zemetrasenia, zabezpečilo včera Ministerstvo vnútra SR v Bratislave. Druhý deň záchranári pracujú v štyroch formáciách pri teplotách, ktoré dosiahli 25 stupňov Celzia. Pri vyhľadávaní ľudí používajú 16 psov, ktoré sú už vyčerpané. Použitie techniky je pre prašné prostredie totiž nemožné. "Všade je piesok a prach, takmer 80 percent mesta je zničených," priblížil situáciu v meste Gažo. Problémy sú tiež s rýchlym presunom záchranárov na miesto pôsobenia. (TASR)
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 02:42