StoryEditor

Výrazný rast produkcie

26.01.2003, 23:00

Najpozitívnejšou správou prvého mesiaca tohto roku bolo rozhodnutie francúzskej automobilky PSA Peugeot Citroën postaviť nový závod na výrobu malých automobilov na Slovensku v Trnave. Investícia v plánovanom objeme vyše 700 mil. eur by mala zamestnať spolu okolo desaťtisíc ľudí a od roku 2006 vyrábať približne 300-tisíc vozidiel ročne, čo bude mať priamy pozitívny vplyv na zahraničný obchod, ako aj hrubý domáci produkt. V počiatočnej fáze však bude tento závod vyžadovať veľké investície aj do technológií, ktoré sa pravdepodobne prejavia aj v nápore na dovozy.
Údaje o indexe spotrebiteľských cien (CPI) z konca roka priniesol jediné prekvapenie: zdraženie povinného zmluvného poistenia o 50 % sa prejavilo už v decembrových číslach (a nie v januárových). Rast cien cigariet ešte pred januárovým zvýšením spotrebných daní bol známy jav. Najmä v dôsledku týchto dvoch faktorov vzrástol CPI medzimesačne o 0,7 %, čo je najvyšší decembrový rast cenovej hladiny v histórii. Záver roka prinášal v posledných rokoch oveľa nižšie nárasty. Ak odpočítame vplyv povinného zmluvného poistenia, dostaneme medzimesačný rast v blízkosti 0,4 %. Koncoročná hodnota CPI dosiahla 3,4 %, kým priemer za celý minulý rok bol o desatinu nižší. Potvrdili sa teda prognózy, že rok 2002 prinesie rekordné hodnoty na úkor roku 2003. V tomto roku hneď "na úvod" očakávame výraznejší rast cenovej hladiny ako za celý minulý rok. Niektoré sekundárne vplyvy sa môžu rozložiť do prvých niekoľkých mesiacov, a preto vierohodný obraz o skutočnom dosahu balíčka opatrení sa dozvieme pravdepodobne až z marcových čísel. Prognózy sú veľmi obťažné, predovšetkým z dôvodu úprav sadzieb DPH. Efekt týchto zmien totiž vo veľkej miere závisí od očakávaní, miery konkurencie a reálnych možností podnikovej sféry. Koncom tohto roka predpokladáme infláciu na úrovni 8,5 %.
Index ESO (ekonomická sila občana) v novembri stagnoval a dosiahol 102,2 bodu. Index teda prerušil svoju rok a pol trvajúcu rastovú šnúru. Dynamika indexu sa opätovne spomalila aj v medziročnom porovnaní, keď vzrástol o 2,6 %. V štruktúre indexu naďalej rastú čiastkové indexy príjmov a reálnych vkladov. Index príjmov si, napriek poklesu medziročnej dynamiky rastu priemerných mesačných miezd vo viacerých odvetviach, opätovne polepšil. Nízka inflácia v minulom roku prospievala aj indexu reálnych vkladov, ktorý aj napriek poklesu sadzieb z dôvodu zníženia kľúčových sadzieb Národnou bankou Slovenska dosahuje rekordné hodnoty. Index výdavkov už štvrtý mesiac za sebou, z dôvodu medziročného pádu maloobchodných tržieb, klesá. Tento čiastkový index bol motorom výrazného rastu indexu v predchádzajúcich mesiacoch. Potešiteľné však nie je, že index zamestnanosti už piaty mesiac za sebou klesá po tom, čo tri mesiace stagnoval na nízkej hodnote v tomto roku. Index kúpnej sily v cudzine začal v októbri prudko rásť a v novembri sa jeho medziročná dynamika ešte zrýchlila. Dôvodom boli silné úrovne slovenskej koruny oproti euru a doláru. Obdobia prudkého rastu indexu máme pravdepodobne už za sebou. Tento rok sa podľa všetkého bude index vyvíjať odlišne ako v minulom.
V posledných mesiacoch sa dobre vyvíja aj stavebná a priemyselná produkcia. V novembri minulého roku sa stavebná produkcia zvýšila o 7,9 % medziročne, čo je už piaty nárast za sebou v danom roku. Priemyselná produkcia vzrástla až o 10,2 %, čo bol druhý najvyšší rast v minulom roku a v predposlednom mesiaci roku 2002 bola ťahaná najmä výrazným nárastom produkcie v automobilovom priemysle, vo výrobe kovov a kovových výrobkov a v produkcii ropných produktov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 04:25