StoryEditor

Pozitívne dôsledky aktivity KSS

16.01.2003, 23:00

Referendová iniciatíva poslancov za KSS bola podľa očakávania zhodená zo stola -- návrh podporili len oni sami. Otázka vypísania referenda o vstupe SR do NATO teda ostáva na stolíkoch zberačov podpisov pod "občiansku iniciatívu". Hlasovanie však prekvapilo parciálnym výsledkom, totiž skutočnosťou, že sa zdržalo až 9 poslancov za stranu Smer, vrátane predsedu Roberta Fica. Je to ďalší z príkladov istej vnútornej rozporuplnosti tejto strany. Hoci môžeme uveriť tvrdeniu, že ide len o prejav vnútornej demokracie a presvedčenie, že o takej vážnej otázke, ako je vstup do vojensko-politického zoskupenia, by mali rozhodnúť občania, tento postoj kontrastuje s vystupovaním lídra Smeru, ktorý skôr prejavuje tendencie k "štátu silnej ruky".
Zvyšok už bol zväčša skôr trápno-komickým divadlom. Veď ako inak nazvať výzvy členov KSS, aby ostatní poslanci ukázali, že sú "skutočnými demokratmi" a umožnili občanom vyjadriť svoju vôľu? Už úplne zvrátene potom vyznieva vyhlásenie, že komunisti by požadovali referendum o vstupe SR do Varšavskej zmluvy, pravda, keby v tom čase bolo možné a keby vtedajší ústavný systém poznal referendum. Lenže on ho nepoznal, strana, ktorá vedela, že jej voliči odovzdajú takmer 100 % hlasov, referendum nepotrebuje. Pamätník žasne -- a ktože to tu vtedy vládol takýmto spôsobom? Nuž, komunisti, ale iní. Títo terajší komunisti predsa vznikli až v roku 1992, tvrdí Jozef Ševc, zať komunistického ideológa Vasila Biľaka. Mimochodom, tí "iní komunisti" sa veľmi radi odvolávajú na ekonomické úspechy režimu z rokov 1947 až 1989 -- vrátane elektrifikácie. Akoby v krajinách na západ od mesta Aš svietili petrolejkami a továrne bežali na parný pohon, prípadne volské poťahy. Nečudo, že auditórium sa bavilo a pravdepodobne len slušnosť mnohým poslancom bránila nesmiať sa príliš nahlas. Vyvrcholením bolo potom predstavenie trojbodového programu KSS na potlačenie terorizmu, ktorý by mal zrejme eliminovať NATO aj v tejto (momentálne možno najhlavnejšej) úlohe. Načo posielať lietadlové lode a vojakov do Perzského zálivu, keď stačí s teroristami rokovať a spýtať sa ich, čo vlastne chcú (a nechať USA, aby to potom zaplatili). Možno by to stačilo, lenže čo s odpoveďou? Aké odporučenie by dal J. Ševc, keby šéf Al-Kajdy odpovedal, že maličkosť -- nech všetci prestúpia na islam, samozrejme, taký, ako ho chápe Taliban? Vyzvú nás komunisti na budovanie mešít, na to, aby sa muži príslušne upravili na tele a ženy cnostne zahalili burkou? Je zrejmé, že tadiaľto cesta nevedie, a dovoľujeme si povedať, že tento fakt si uvedomuje aj líder KSS. Nie je totiž známe, že by svoj plán predniesol prezidentovi V. Putinovi, ktorý označuje búriacich sa Čečenov za teroristov, a s akým ohlasom sa stretol.
Napriek tomu má iniciatíva KSS aj pozitívne črty. Predovšetkým zviditeľnila naivitu až insitnosť tejto strany a prázdnotu jej argumentov, ktoré bez mocenskej opory stoja na hlinených, navyše riadne roztrasených nohách. Zároveň potvrdila, že v NR SR má drvivú prevahu názor o potrebnosti vstupu do NATO -- čo sa nepochybne prejaví pri odporúčaní týchto strán svojim voličom v prípade úspechu petičnej akcie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 18:34