StoryEditor

Osud tkáčovcov v parlamente neistý

19.02.2003, 23:00

Týždeň pred začiatkom schôdze NR SR nie je isté, či 11 poslancov, ktorí opustili klub HZDS, budú mať vlastný klub. Vyplýva to z rokovania poslaneckého grémia. Jediní, kto dal doteraz definitívne rozhodnutie, boli poslanci KSS a HZDS. Oba subjekty vznik klubu nezávislých nepodporia. Ako informoval predseda NR SR Pavol Hrušovský, väčšina strán cíti problém v tom, že nie je jasné, akú skupinu poslancov je možné považovať za základ politického klubu. Mohla by nastať situácia, že jedna strana má v parlamente dva kluby.
Ak by klub nezávislých vznikol, minimálne v štyroch výboroch dôjde k zmene ich zloženia. Mandátový a imunitný výbor (tkáčovci v ňom majú troch členov) a výbor pre nezlučiteľnosť funkcií sú vytvorené na základe princípu politickej príslušnosti k stranám, ktoré prešli parlamentnými voľbami. Problém je aj v tom, že kým skupina okolo Vojtecha Tkáča sa cíti byť členmi HZDS, samotné hnutie tvrdí, že už sú mimo. Viacerí odídenci z poslaneckého klubu HZDS sa vzdali funkcií v strane, tvrdia, že podľa stanov o prípadnom vylúčení radových členov musia rozhodnúť ich miestne organizácie. Len v prípade členov, poverených úlohami na úrovni okresných, krajských alebo republikových orgánov, predkladajú návrh na vylúčenie predstavenstvá príslušných orgánov. Podľa šéfa klubu HZDS Tibora Cabaja však poslanci nie sú radoví členovia strany.
Osobitný kontrolný výbor na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva a výbor pre kontrolu SIS sú vytvorené na základe pomerného princípu. V oboch majú tkáčovci dvoch členov. HZDS už upozornilo, že v prípade vzniku klubu nezávislých budú navrhovať nové prerozdelenie počtu poslancov, ktorí boli za HZDS v jednotlivých výboroch a zahraničných parlamentných delegáciách. Návrh na zmenu vo vedení parlamentu včera na grémiu neotvoril zástupca žiadnej strany. Definitívne stanovisko by mali strany oznámiť na ďalšom poslaneckom grémiu, ktoré sa uskutoční hodinu pred začiatkom schôdze (25. 2.). Poslanec Vojtech Tkáč bude o podpore vzniku nového jedenásťčlenného poslaneckého klubu rokovať s predstaviteľmi ostatných parlamentných klubov ešte pred začiatkom 8. schôdze.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 16:07