StoryEditor

Gruzínsko čelí hospodárskemu kolapsu

25.11.2003, 23:00
Úradujúca gruzínska prezidentka, ktorá prevzala funkciu po odstúpení Eduarda Ševardnadzeho, včera varovala, že krajina sa nachádza na pokraji hospodárskeho kolapsu a neostáva jej nič iné, ako prijať drastické kroky.

Úradujúca gruzínska prezidentka, ktorá prevzala funkciu po odstúpení Eduarda Ševardnadzeho, včera varovala, že krajina sa nachádza na pokraji hospodárskeho kolapsu a neostáva jej nič iné, ako prijať drastické kroky. Ako uviedla Nino Burdžanadzeová, "dedičstvo hospodárskeho úpadku, ktoré za sebou zanechala zdiskreditovaná vláda Eduarda Ševardnadzeho, je ešte horšie ako čakali". Podľa agentúry Reuters Burdžanadzeová okrem vyzvania štátnych podnikov, aby zvýšili produkciu na plný výkon, neuviedla žiadne konkrétne údaje, no jej varovné slová zjavne slúžili na podporu výzvy Západu, aby pomohli jednému z najchudobnejších postsovietskych štátov.
Mnohé z krajín, ktoré získali nezávislosť po rozpade Sovietskeho zväzu, sa stretávajú s ekonomickými problémami, no situácia v Gruzínsku je najhoršia zo všetkých. Bývalý prezident Eduard Ševardnadze je síce Západom uznávaný za svoj podiel na ukončení studenej vojny, no jeho 11 rokov vo funkcii prezidenta samostatného Gruzínska je známych skôr neustálym rastom chudoby a chronickou korupciou. Podľa BBC v rokoch 1990 -- 1994 klesla celková produkcia Gruzínska o 70 % a aj keď neskôr každý rok rástla, dnes dosahuje len 40 % z hodnoty v roku 1989. Produkcia na obyvateľa je najnižšia zo všetkých štátov bývalého Sovietskeho zväzu a aj mesačné mzdy patria medzi najnižšie v celom regióne. Gruzínci zarábajú mesačne priemerne 40 USD. Podľa ruskej tlače miera nezamestnanosti dosahuje takmer 15 % a pod hranicou chudoby žije až okolo 60 % obyvateľstva. Situáciu však komplikuje aj fakt, že v Gruzínsku sa prakticky nedá spoľahnúť na žiadne oficiálne štatistiky a väčšina údajov je neoficiálna.
Napätie v Gruzínsku výrazne vzrástlo už v auguste tohto roka, keď Tbilisi prerušilo vzťahy s Medzinárodným menovým fondom a guvernér centrálnej banky Iraklij Managadze uviedol, že krajina sa nachádza na pokraji bankrotu. Príčinou bolo odmietnutie plniť podmienky fondu, ktorý následne zastavil Tbilisi úvery. Zdroje blízke Parížskemu klubu veriteľov uviedli, že Gruzínsko bude musieť čo najrýchlejšie napraviť poškodené vzťahy s fondom, ak sa chce dostať k úverom, ale aj k prípadnému odpísaniu časti dlhu. Jeho zahraničný dlh dosahuje takmer 1,8 mld. USD, z toho 600 mil. USD dlhuje Parížskemu klubu.
Burdžanadzeovej sa podarilo zatiaľ dohodnúť s Ruskom na pokračovaní v dodávkach elektrickej energie do Gruzínska. Energetická základňa Gruzínska je totiž v dezolátnom stave. Rusko, ale aj USA majú veľký záujem na čo najskoršom vyriešení napätej situácie v Gruzínsku. Krajina je totiž významná ako tranzitná pre dodávky ropy z Kaspického mora a pre Rusov okrem energetiky aj z pohľadu riešenia čečenskej otázky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 14:52