StoryEditor

České trhy

21.05.2002, 00:00

Minister priemyslu a obchodu ČR Miroslav Grégr nie je spokojný s cenou, ktorú holandská spoločnosť LNM Group ponúkla za kúpu najväčšej českej oceliarne Nová huť (NH). Povedal to po tom, čo sa uplynulý piatok zišiel s vedením LNM. Deň predtým rokoval so šéfmi konkurenčných Třineckých železiarní, ktoré majú o hutu tiež záujem. LNM má na rokovania o kúpe NH od českej vlády exkluzivitu do 31. mája. Svoju ponuku, ktorú M. Grégr odmieta, pritom už zlepšila. (TASR)
Pivovaru Budějovický Budvar klesli v 1. štvrťroku výroba, zisk i výnosy. Na významného exportéra piva dolieha posilňovanie českej koruny, v dôsledku ktorého prišiel podľa riaditeľa Jiřího Bočka za prvé tri mesiace na zisku zhruba o 44 mil. Sk. Kým vlani mal v 1. štvrťroku hrubý profit 135 mil., tento rok to bolo iba 67 mil. Kč. (TASR)
Takmer polovica všetkých zahraničných turistov, ktorí sa minulý rok ubytovali v ČR, nocovala v Prahe. Pre svoj pobyt si najčastejšie vyberajú lepšie hotely, ktoré majú aspoň 3 hviezdičky. Vlani sa v ČR ubytovalo 5,2 mil. zahraničných návštevníkov. (TASR)
Prvý kladný hospodársky výsledok v histórii spoločnosti vykázal v prvom štvrťroku Český Mobil, prevádzkujúci sieť mobilných telefónov Oskar. "Zisk pred zdanením, úrokmi, odpismi a amortizáciou (EBITDA) dosiahol 1 mil. USD, čo je približne 36 mil. Kč," uviedol hovorca spoločnosti Igor Přerovský. (SITA)
Vývoz osobných automobilov, ktoré sú hlavným exportným artiklom ČR, v 1. štvrťroku klesol o 6 % na 26,4 mld. Kč. Na najvýznamnejší nemecký trh klesol vývoz áut dokonca takmer o štvrtinu na 5,6 mld. oproti 7,3 mld. Kč v januári až marci minulého roka. "Vo svete je zreteľná recesia na automobilovom trhu a všetky kľúčové trhy, azda okrem britského, zaznamenali pokles," povedal hovorca Škody Auto Milan Smutný. (TASR)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 04:23