StoryEditor

Významné zmeny v riadiacich orgánoch Deutsche Bank

27.05.2002, 00:00
Doterajší predseda Predstavenstva Deutsche Bank (DB) Rolf Breuer odovzdal 22. mája vedenie tejto veľkej komerčnej banky Josefovi Ackermannovi, ktorý dosiaľ pôsobil ako riaditeľ investičnej banky skupiny Deutsche Bank. Vymenovanie Ackermanna, ktorý je rodeným Švajčiarom, ilustruje, akou internacionálnou sa banka stala v posledných desiatich rokov.
V súčasnosti je väčšina ziskov z investičného bankovníctva a takmer polovica zamestnancov alokovaná mimo Nemecka a jazykom sa stala angličtina. V období, keď na miesto predsedu predstavenstva nastupoval Breuer, to bola len tretina. V rovnakom čase odchádza z postu predsedu dozornej rady Hilmar Kopper, ktorého nahradil práve Rolf Breuer. Odstupujúci výkonný riaditeľ najväčšej nemeckej banky vyzval svojho nástupcu, aby začal s obnovou banky, a tým zabezpečil dlhodobú budúcnosť firmy. Ak nechce DB zaostávať, musí sa podľa Breuera reštrukturalizovať a drasticky znížiť náklady, a to aj v tom prípade, že by musela rokovať s veľkými nemeckými štátnymi a kooperujúcimi bankami. "Náš problém s nákladmi nie je len otázkou úspor, ale je nutné, aby sme boli skromnejší vo výdavkoch," povedal Breuer. Ako ďalej uviedol, banka sa sústredí na jej hlavný predmet činnosti, čo je investičné bankovníctvo a privátne bankovníctvo švajčiarskeho štýlu. Ostatných menej ziskových operácií sa bude banka postupne zbavovať.

R. Breuer po prvýkrát zverejnil svoj príjem a povedal, že on a členovia predstavenstva mali v minulom roku o 30 % nižší príjem. Majetok predsedu predstavenstva sa rozrástol o 7,4 mil. eur. Vyhlásil, že exekutíva ostatných vedúcich investičných bánk v Európe a USA je platená lepšie.

Deutsche Bank prechádza problémovým vývojom. Deutsche Bank, ktorá sa už predtým neúspešne pokúšala fúzovať s konkurentmi zo súkromného sektora, sa musí konsolidovať v Nemecku i v celej Európe. Proces reštrukturalizácie by sa mal v Nemecku uskutočniť v rámci národnej a medzirezortnej konsolidácie, ak sa majú do procesu aktívne zapojiť aj ostatné nemecké banky.

Súčasne s Breuerovými vyhláseniami boli zverejnené správy, že Deutsche Bank začala so znížením približne 1 000 pracovných miest v oblasti obchodovania s cennými papiermi a informačných technológií. Znižovanie počtu zamestnancov je v súlade so zámerom na tento rok prepustiť 9 200 pracovníkov. Vysoké náklady banky a nízka ziskovosť v retailovom bankovníctve a správe aktív sa odrazili aj na klesajúcej cene akcií banky. Ratingová agentúra Standard & Poor's znížila v polovici mája rating dlhodobej zadlženosti tejto nemeckej banky o jeden bod z úrovne AA na AA-. Zníženie ratingu bolo vyjadrením znepokojenia z ekonomickej situácie v banke, ktoré vládlo na trhu bondov a derivátov.

Ratingový výhľad banky je odteraz stabilný, dodala S & P. Zníženie ratingu Deutsche Bank nebolo prekvapením, keďže trhy si už určitý čas uvedomovali slabú ziskovosť banky a vysoké náklady.

Nemecký bankový koncern Deutsche Bank dosiahol v 1. kvartáli 2002 podľa US GAAP zisk pred zdanením a kumulovaným efektom zo zmien bilančných metód 1,270 mld. eur. Zisk po zdanení vzrástol v porovnaní s 1. kvartálom 2001 o 56 % na 597 mil. eur. Deutsche Bank sa v súčasnosti sústredí na poskytovanie bankových služieb ako Corporate Banking & Securities, Cash Management & Trade Finance, Private & Business Clients, Private Wealth Management, Asset Management a Corporate Investments.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 17:48