StoryEditor

Dvojité zdanenie zasiahlo trh jazdených áut

10.08.2004, 00:00

Novela zákona o DPH, účinná od 1. augusta, ochromila podľa lízingových spoločností trh s ojazdenými automobilmi. Zaviedla totiž dvojité zdanenie. "Pri vozidle, ktoré predajca v bazáre nakúpil od súkromnej osoby alebo neplatiteľa DPH, nie je možné pri následnom predaji jeho cenu rozpísať na základ dane a DPH. Celá cena sa tak správa ako základ DPH a je znova zdanená 19-percentnou daňou. S takouto dvojnásobne zdanenou cenou potom ojazdené vozidlo vstupuje do prípadnej zmluvy o finančnom lízingu, čím sa produkt neúmerne predražuje," hovorí Juraj Ebringer, člen predstavenstva a obchodný riaditeľ spoločnosti ČSOB Leasing. Lízing ojazdených automobilov je podľa Bohumila Sáka, vedúceho obchodného oddelenia spoločnosti Volkswagen Finančné služby, naďalej možný pri úžitkových autách, kde si zákazníci DPH odpočítať môžu.
Reakciou na novelu právnej normy zo strany niektorých lízingových spoločností bolo vytvorenie produktov, ktoré 19-percentné predraženie obchádzajú. "Pre klientov sme pripravili produkt AutoKredit. Ide o účelový úver určený na prefinancovanie časti kúpnej ceny ojazdeného automobilu. Pritom nemusí ísť iba o koncernové značky automobilky Volkswagen. Zákazník uhrádza 30- až 70-percentnú časť kúpnej ceny. Pod určitú hranicu poskytnutého úveru nevyžadujeme havarijné poistenie s vinkuláciou poistnej sumy v náš prospech. K žiadosti o úver AutoKredit klient potrebuje ekonomické podklady, ak ide o firmu, a potvrdenie o príjme, ak je klientom zamestnaná súkromná osoba," spresňuje Sák.
Podobný postup zvolila aj spoločnosť ČSOB Leasing, ktorá financovaniu ojazdených automobilov prispôsobila predaj vozidiel na splátky. Ten je totiž účtovne riešený ako nákup a predaj tovaru. Práve to lízingovej spoločnosti umožňuje uplatniť podľa § 66 o DPH pri použitom tovare osobitný režim zdaňovania. "Financované vozidlá môžu mať maximálne sedem rokov a najviac troch predchádzajúcich držiteľov. Ak sú v záručnej lehote, musia mať servisnú knižku, inak potrebujú doklad o STK. Klient si môže vybrať akontáciu od 30 do 70 percent a lehotu splatnosti od 20 do 50 mesiacov," hovorí Ebringer.
Napriek legislatívnym problémom však lízing ojazdených automobilov zostáva v ponukách lízingových spoločností. CAC Leasing je napríklad ochotný prefinancovať vozidlá dovezené na územie Slovenska prostredníctvom oficiálneho importéra a ponúkaného autorizovaným predajcom. Auto pritom musí byť podľa vedúceho oddelenia marketingu Radovana Kazimíra registrované na Dopravnom inšpektoráte Policajného zboru. Jeho vek nesmie po skončení lízingovej zmluvy presiahnuť deväť rokov. Stav tachometra musí byť do 160-tisíc kilometrov, pri značkách BMW, Mercedes, Lexus a Audi do 220-tisíc kilometrov. Pritom môže mať vozidlo maximálne štyroch majiteľov, vrátane zákazníka.
Spoločnosť VB Leasing financuje ojazdené osobné aj úžitkové vozidlá všetkých značiek od roku výroby 1998, pričom na posudzovanie jednotlivých žiadostí pristupujú individuálne. Aj o rok staršie vozidlá prefinancuje OTP Leasing, pričom vstupnú hodnotu do lízingu spoločnosť určuje na základe ceny z katalógu AAD. Spoločnosť BOF od klienta vyžaduje okrem predloženia bežných dokladov a podkladov k autu aj overenie pôvodu vozidla prostredníctvom firiem THG alebo Car Detect. Pri záujme o lízing ojazdeného automobilu musí zákazník GE Capital Leasingu predložiť dva doklady totožnosti, číslo bankového účtu a dve telefonické spojenia. Pri autách s obstarávacou cenou nad 400-tisíc korún aj potvrdenie o príjme a jeden doklad o úhrade štandardných mesačných platieb, teda SIPO, faktúru za telefón a pod. Spoločnosť prefinancuje vozidlá od roku výroby 1993, pričom maximálny vek auta po skončení lízingu je 11 rokov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 01:28