StoryEditor

AIG expanduje na japonskom trhu

30.06.2003, 00:00

American International Group Inc. (AIG), najväčšia svetová poisťovacia spoločnosť, sa dohodla s americkým koncernom General Electric Co. (GE) o odkúpení japonskej životnej poisťovne General Electric Edison Life za 2,15 miliardy USD. Spolu s ňou získava GE pobočku v USA, ktorá poskytuje aj poisťovacie služby v oblasti poistenia áut a nehnuteľností. Ide o najväčšiu akvizíciu spoločnosti od roku 2001, keď kúpila American General Corp. za 23 miliárd USD.
GE tiež získa pred predajom 440 miliónov USD v dividendách, uvádza sa vo vyhlásení spoločnosti. Prevzatie firmy by podľa GE malo prebehnúť do 90 dní. Poslednými akvizíciami chce riaditeľ AIG Maurice Greenberg expandovať na trhu životných poisťovní, kde poisťovňa už teraz zaznamenáva viac ako polovicu obratu. "AIG sa skutočne snaží o expanziu na ázijskom trhu. Cítia, že by sa mali stať jednou z troch najväčších životných poisťovní v Japonsku," povedal Liam Dalton z Axiom Capital Management, ktorý spravuje 890 miliónov USD vrátane podielov AIG.
GE, najväčšia svetová spoločnosť podľa trhovej hodnoty, predáva americké a japonské divízie najmä kvôli snahe zamerať sa na odvetvia, v ktorých by mohla dominovať. Prezident GE Jeffrey Immelt sa vyjadril, že premiestňuje obchody z oblastí, kde nemôže naplno dosiahnuť svoje ciele. GE Edison so svojimi šiestimi tisíckami zamestnancov dosahuje na japonskom trhu životného poistenia až 15. miesto. Po ústupe zo životného poistenia sa GE zameriava na poistné produkty, ako sú napríklad dlhodobá starostlivosť o amerických spotrebiteľov, komerčné poistenie a zaistenie a hypotekárane poistenie.
Yoshiaki Fujimori, šéf GE pre Áziu a Pacifik, sa odmietol vyjadriť, či spoločnosť predá japonskú divíziu so ziskom alebo stratou. "Predaj uvoľní kapitál, ktorý môžeme reinvestovať," povedal Fujimori a dodal, že rast je možný len vďaka úsporám z rozsahu. Podľa Tsuyoshiho Segawu si GE uvedomila, že nemôže byť jednotkou v tomto priemysle. Ich odchod z japonského životného poistenia sa podľa neho dá pochopiť najmä po tom, čo sa im minulý rok nepodarilo získať väčšinu v Sony Life Insurance Co.
Japonské poisťovníctvo, druhé najväčšie po USA, prechádza obdobím konsolidácie, keď poisťovne so silným zázemím odkupujú tie slabšie a snažia sa vstúpiť do masívneho trhu dôchodkového poistenia. Mnoho ázijských poisťovní ešte stále trpí finančnou krízou z devädesiatych rokov, ktorá zničila mnohé investičné portfóliá a znemožnila im splniť sľuby dané poistencom.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
26. apríl 2024 07:20