StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

27.03.2002, 23:00

Die Welt
V druhej polovici 90. rokov Američania podnikli takmer všetko, aby prvé kolo rozširovania udržali v čo najmenších rozmeroch. Vo Washingtone to však teraz vidia úplne inak. Hovorí sa o najväčšom možnom rozšírení, a znovuzjednotení kontinentu, o boji proti medzinárodnému terorizmu a o novej architektúre vo vzťahu k Rusku. To, čo Američanom pred piatimi rokmi ležalo na srdci, je pre nich dnes iba niečím, čo sa prispôsobuje novým prioritám. To vyvoláva obavy, že Američania "staré", vojensky zamerané NATO odpísali iba preto, aby si v prípade potreby vyžiadali vojenský príspevok jednotlivých spojencov. Aliancia ako celok možno na mnohé nové hrozby nenašla vlastnú odpoveď. Ale prijatie šiestich či siedmich štátov bez naozaj fungujúcich armád zmení NATO z vojenského spojenectva s politickými ambíciami na politické spojenectvo s vojenskou minulosťou. To spochybňuje alianciu s jej päťdesiatročnými úspešnými dejinami -- a alternatíva nie je na dohľad. (Spolok minulosti, Nikolaus Blome, 27. 3.)
Le Monde
Džin bol vypustený z fľaše. Polemika, ktorá vypukla medzi Čechmi a Nemcami, Rakúšanmi ale i Maďarmi v súvislosti s Benešovými dekrétmi, neustáva. Znovuoživenie sudetskej otázky a nacionalistické problémy v strednej Európe vážne poškodili regionálnu spoluprácu a vyvolali určitú nedôveru v Bruseli a v ostatných európskych hlavných mestách. Vyšehradská štvorka dnes už jestvuje iba na papieri.
(Sudetský spor otravuje strednú Európu, Martin Plichta a Henri de Bresson, 27. 3.)
Die Presse
Ministerstvo vnútra v Bratislave rieši v týchto dňoch politicky chúlostivý prípad. Osobitná jednotka, špecializovaná na boj proti drogám a násilným činom, zastavila v auto s funkcionármi HZDS a podrobila ho dôkladnej prehliadke. Podľa informácií predstaviteľov HZDS, ktorí práve cestovali na regionálne zasadanie HZDS, bolo správanie polície nanajvýš brutálne. HZDS vyhlasuje, že táto akcia je dôkazom politického teroru Dzurindovej vlády proti hnutiu. Najneskôr v septembri sa na Slovensku uskutočnia parlamentné voľby. Podľa prieskumov verejnej mienky musia v nich už nepopulárne vládne strany počítať s vážnou prehrou. Svoje nádeje vkladajú teraz veľmi intenzívne do pomoci Európskej únie a NATO. Obe inštancie totiž kritizujú Mečiarovo chápanie demokracie. Súčasný škandál prichádza HZDS práve vhod, pretože ono samotné sa môže teraz prezentovať ako obeť nedemokratických praktík. (Bratislavské nasadenie osobitnej jednotky spôsobilo politický chaos, Christoph Thanei, 27. 3.)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 07:06