StoryEditor

Najnebezpečnejším konkurentom Rakúska v strednej Európe je Slovensko

10.03.2004, 23:00
Autor:
TASRTASR
Problémom rakúskej hospodárskej politiky nie je len nižšie zdanenie podnikov v niektorých stredoeurópskych krajinách v porovnaní s domácimi pomermi, ale aj zdanenie príjmov zamestnancov a vyššie celkové mzdové náklady na pracovníka.

Dve krajiny vychádzajú z tohto porovnávania podstatne lepšie ako Rakúsko. Tieto závery vyplývajú zo štúdie rakúskej poradenskej firmy TPA, ktorá pre denník Die Presse vyrátala, že mzdové náklady slovenských a poľských firiem sú podstatne nižšie ako rakúskych. Rakúsko má však lepšiu situáciu v mzdových nákladoch ako Česko, Maďarsko a Slovinsko.
Zo štúdie vyplýva, že porovnanie so Slovenskom a s Poľskom je čoraz nevýhodnejšie pre rakúskych zamestnávateľov vtedy, ak ide o mzdové náklady vysoko kvalifikovaných pracovníkov. Klaus Bauer-Mitterlehner z TPA povedal, že najnebezpečnejším konkurentom Rakúska v strednej Európe pri umiestňovaní nových výrob je Slovensko. "Nemôže nikoho prekvapovať, že podniky konkrétne premýšľajú o preložení svojich centrál na Slovensko." Rozdiely medzi zle platenými robotníkmi v Rakúsku a na Slovensku nie sú veľmi veľké. Netreba však zabúdať na vlastné príjmy členov predstavenstiev firiem a stredného manažmentu. "To, ako sú zdaňované príjmy členov vedení, zohráva vážnu úlohu v rozhodovaní, kde bude umiestnená centrála firmy," dodal.
Rakúske firmy môžu posielať svojich pracovníkov do slovenských filiálok. Ešte päť rokov budú v Rakúsku za nich platiť odvody do sociálnych fondov. Tým zostane ich nárok na dôchodok a zdravotnícku starostlivosť na rakúskej úrovni, ale zdanenie ich príjmov sa bude vypočítavať podľa slovenských kritérií.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 19:11