StoryEditor

Vysokoškolské úvery stále v plienkach

Záujem zo strany komerčných bánk úverovať študentov nie je vysoký. Títo klienti nemajú vlastný príjem, teda sú pre banku pomerne rizikovým sektorom. Aj keď už vidno na trhu prvé lastovičky, väčší rozmach úverových produktov pre študentov možno časom podporí práve platenie vysokoškolského štúdia. Banky si tak pravdepodobne vzhľadom na dopyt nájdu cestu, ako úverový produkt pre tento segment ľudí pripraviť: Získať vysokoškolského študenta na dlhšie obdobie, a možno aj na celý jeho život, nie je pre nich nezaujímavé. Aj keď budú v prípade úveru od banky úroky oveľa vyššie, ako napríklad zo Študentského pôžičkového fondu, získať ho môžu aj študenti, ktorí sa neučia najlepšie.

Slovenská sporiteľňa
Sporiteľňa v rámci svojich služieb pre klientov pripravila úverový produkt, ktorý môže zatiaľ najlepšie svojimi podmienkami konkurovať Študentskému pôžičkovému fondu. Úver môže získať klient druhého a vyšších ročníkov dennej formy vysokoškolského štúdia vo veku od 18 do 26 rokov. Sporiteľňa ponúka dva typy úverov. Prvým je bezúčelový úver od 50 000 Sk do 150 000 Sk. Študent môže úver čerpať postupne, v jednom školskom roku však maximálne do výšky 30 000 Sk. Počas štúdia klient platí len úroky za úver a príslušné poplatky, napríklad za správu úverového účtu. Klient však musí maximálne do piatich rokov po ukončení štúdia úver splatiť, maximálne však do desiatich rokov od poskytnutia úveru. Druhým je účelový úver od 50 000 Sk do 100 000 Sk. Môže byť použitý na pokrytie nákladov na študijné, jazykové alebo pracovné pobyty v zahraničí. Úver sa čerpá postupne alebo jednorazovo na základe zdokladovania účelu úveru, pričom lehota splatnosti je max. do 5 rokov od jeho poskytnutia. Počas pobytu v zahraničí študent platí len úroky a poplatky. Samozrejme tak, ako je to v prípade klasických spotrebných úverov, banka požaduje dostatočné zabezpečenie. Dvoch ručiteľov a poistenie splácania úveru v Cardif, alebo záložné právo na nehnuteľný majetok či likvidné cenné papiere a podielové listy v dostatočnej hodnote.

Všeobecná úverová banka
S podobným druhom úveru prichádza o septembra na trh aj Všeobecná úverová banka. Študenti vysokej školy, ktorí majú založené Start konto určené práve pre nich, môžu získať úver vo výške až 100-tisíc korún. Doba splatnosti tohto úveru je až osem rokov a možnosť odkladu splátok istiny je na 4 roky. Tento úver bude musieť byť zabezpečený solidárnymi dlžníkmi (rodičmi) a podpísaný blokozmenkou.

Ostatné zaostávajú
Aj ostatné banky majú medzi svojimi spotrebnými úvermi často aj účel vzdelávanie. Väčšinou však ide o klasické spotrebné úvery, ktoré musia študenti začal splácať hneď po poskytnutí úveru už aj s istinou.

Najlepšie spotrebné úvery určené pre študentov
 

Úrok 

Vedenie úverového účtu

Predčasné splatenie

Možnosť odkladu splátok istiny

SLSP - bezúčelový úver

8,3

100 Sk štvrťročne

4 % z nesplateného zostatku

počas štúdia

SLSP - účelový úver

8,3

100 Sk štvrťročne

4 % z nesplateného zostatku

počas štúdia

VÚB spotrebný úver pre mladých

od 8,9 %

80 Sk mesačne

15 % z predčasne splatenej sumy*

na 4 roky

*Zo súhlasom VÚB je možné úver splatiť aj sankcie

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 11:06